Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Részleges holdfogyatkozás 2019. július 16-án - élőben!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Részleges holdfogyatkozás 2019. július 16-án - élőben!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>, Észlelő amatőrcsillagászok fóruma <leonidak AT mcse.hu>, CSILLA lista <csilla AT mcse.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Részleges holdfogyatkozás 2019. július 16-án - élőben!
  • Date: Tue, 16 Jul 2019 01:25:22 +0200
  • Authentication-results: smtp2.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu

www.galileowebcast.hu
ill. a Galileo Webcast facebook csatornája
bemutatja:


Részleges holdfogyatkozás 2019. július 16-án - élőben!

Kedden estétől, röviddel holdkelte után részleges holdfogyatkozás kezdődik. A jelenség Magyarországról nézve teljes egészében megfigyelhető, egy viszonylag nagyfokú, több mint 60%-os részleges holdfogyatkozást nézhetünk végig. Minthogy a Hold nem kerül teljesen a Föld árnyékába, nem várható nagyfokú sötétedés az égbolton, de így is nagyszerű látványban lesz részünk.

A fogyatkozás geometriailag magyar idő szerint 20 óra 44 perckor veszi kezdetét, de ez eleinte mérhetetlenül kicsiny fényességváltozást jelent. A félárnyék jelenlétére először 21 óra 20 perc körül látni majd utalást, amikor egy lágy szürkés-barnás homály kezd a Hold északkeleti részére telepedni. Az idő múltával az erősödő félárnyék jelzi, hogy közeleg a Föld teljes árnyéka, mely 22 óra 2 perckor éri el a Hold felszínét. Az árnyék lassan birtokba vesz égi kísérőn északi kétharmadát, és 23 óra 31 perckor következik be a holdfogyatkozás maximuma. A holdkorong északi pereme környékén jól látható lesz, hogy a teljes fedésbe került felület mélyvörös árnyalatú.

Az árnyék csak lassan vonul le a Hold felületéről, ez már másnap 1 órakor következik be. Ezután a félárnyék még bő háromnegyed órán keresztül látható a holdkorong északnyugati felén. A részleges fázis 2 óra 58 percig tart, a jelenség teljes időtartama 5 óra 34 perc.

A következő holdfogyatkozás 2020. január 10-én lesz, egy 4 óra hosszú félárnyékos fogyatkozás, mely azonban nem igazán látványos jelenség a kismértékű fényességcsökkenés miatt. A következő, tőlünk is jól megfigyelhető teljes holdfogyatkozásra SOKAT kell várni, 2025. szeptember 7-én a már félig elfogyott Hold fog felkelni Magyarországról nézve.


  • [Fizinfo] Részleges holdfogyatkozás 2019. július 16-án - élőben!, Tepliczky István, 07/16/2019

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page