Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] WIGNER SZFI Szeminárium, ápr. 09 - Horváth Zoltán

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] WIGNER SZFI Szeminárium, ápr. 09 - Horváth Zoltán


Chronological Thread 
  • From: Szeminárium koordinátor <szfi-seminar AT wigner.mta.hu>
  • To: Szeminárium <seminar AT szfki.hu>,Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Cc: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] WIGNER SZFI Szeminárium, ápr. 09 - Horváth Zoltán
  • Date: Thu, 4 Apr 2019 06:26:01 +0200 (CEST)
  • Authentication-results: smtp0.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=wigner.mta.hu

WIGNER SZFI Szeminárium

"Lézergyógyászat fizikus szemmel" (avagy: "A tudomány termelőerővé válik")

Horváth Zoltán
MTA Wigner FK SZFI

2019. április. 9, kedd, 10.00, KFKI Telephely, I. épület 1. emeleti Tanácsterem

Az idők múlásával egyre több kollégám keres meg, hasznos tanácsokat remélve különféle kacifántos lézeres orvosi beavatkozások ügyében. Persze csak azok, akik még emlékeznek arra, hogy a „Tudomány termelő erővé válik” lélekemelő korától kezdve, legalább 30 évet töltöttem többféle minőségben lézerekkel csodásan, vagy épp csodamentesen dolgozó, azokról csak mesélő (egyetemeken előadó), vagy éppen csak álmodozó orvosok változóan vegyes köreiben.

Az itt szerzett tapasztalataim egy részéről szeretnék beszámolni. Leginkább kedvencem: a fény-anyag (lézer-ember) kölcsönhatás esetleg elfeledett, triviális fizikai alapismereteire emlékeztetném a hallgatóságot. Ezeket  fejben tartva számos, még fel sem tett kérdésre szinte mindenki önállóan is megtalálhatja a logikus válaszokat. A tudomány egyszerű, de száraz tényeit, „Április 1.” (2.) alkalmából, a témába vágó szórakoztató történetekkel tenném lézeres besugárzás nélkül is emészthetőbbé.

Végezetül, - ha jutna rá idő - átérezve az MTA kutatóinak jelenlegi sanyarú helyzetét, emlékeztetni szeretnék arra, hogy milyen előnyös hatásai voltak a hidegháborúnak, vasfüggönynek és COCOM listáknak a mi ifjúságunk (volt ilyen!) kutató munkájára. Tekintettel arra, hogy a fontosabb orvosi kifejezéseket – gondolom a hallgatósággal egyetemben – nem hogy angolul, de még magyarul sem tudom rendesen, az előadást laikus fizikusra butított édes anyanyelvünkön tartanám.

 

Minden érdeklődőt szívesen látunk!

Asbóth János
szfi-seminar AT wigner.mta.hu  • [Fizinfo] WIGNER SZFI Szeminárium, ápr. 09 - Horváth Zoltán, Szeminárium koordinátor, 04/04/2019

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page