Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Hullámszerű és turbulens áramlások a légkörben - GW+Csopa live!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Hullámszerű és turbulens áramlások a légkörben - GW+Csopa live!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>, Észlelő amatőrcsillagászok fóruma <leonidak AT mcse.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Hullámszerű és turbulens áramlások a légkörben - GW+Csopa live!
  • Date: Tue, 12 Mar 2019 10:46:50 +0100


http://www.galileowebcast.hu
vagy
https://www.facebook.com/galileowebcast/videos/398905990685964/


Következő élő közvetítésünk március 12-én, kedden 17 órától:
Salavec Péter (OMSz Repülésmeteorológiai Osztály):
Hullámszerű és turbulens áramlások a légkörben, azok elmélete, előrejelzése és kapcsolatuk a légiközlekedéssel
(OMSz Csopa Meteorológiai Estek)

Egy átlagember számára az időjárás általában arról szól, amit érez belőle, amikor a szabadban van, és amit a tévében mondanak róla. Időnkét a híradások beszámolnak szélsőséges eseményekről, amiből a többség azt is tudja, hogy a hétköznapi életet is képes nem hét-köznapivá tenni. Aki viszont gyakran utazik repülőn, talán elgondolkodott már rajta, hogy annak a repülőnek akkor kell földet érnie, amikor a pilóta (és az utasok) akarja. Márpedig a levegő áramlásai ebbe időnként erősen beleszólnak, méghozzá minél kisebb a repülőgép, annál erősebben. Sok más időjárási elem befolyásolja a repülést, pl. a jegesedés (a felhőben lévő víz a repülőre kifagyhat, amivel megváltozik az aerodinamikája), a látástávolság, felhőalap magassága (látja-e a pilóta a leszállópályát), zivatarok, turbulencia (amit félig tévesen légörvények is hívnak) stb.

Az előadásban a turbulens és a hullámszerű jelenségeket szeretnénk bemutatni. Bevezetésként kevés szó esik a fizikai, matematikai háttérről is, a légkör áramlásait irányító fizikai törvényekről és az azokat leíró matematikai egyenletekről, de a nagyobb hangsúlyt az egyes jelenségek bemutatására szeretném fektetni. Egyáltalán: milyen jelenségek vannak a légkörben, azokat hogyan osztályozzuk, hol a helye ezen belül a turbulenciának és a hullámoknak? Az ezt követő hosszabb részben beszélek a hullámokról és a turbulenciáról. Közben időnként felvillantom a releváns tudományos eredményeket is azok részletes (és unalmas) ismertetése nélkül, amivel kísérletet teszek annak bemutatására, közérthetőbbé tételére, hogy a matematikai eszközök és a fizikai törvények hogyan szemléltetik az egyes jelenségek viselkedését.

Mik tehát azok a hullámszerű jelenségek, és milyen hullám az, ami nem hullám? Milyen fajta hullámok léteznek? Hogyan keltenek hullámokat a levegőben olyan dolgok, amik nincsenek a levegőben? Mennyit kell hazudnunk ahhoz, hogy az egyenletekből megkapjuk ezeket a hullámokat? Hogyan lehetnek a hullámok egyszerre hasznos és veszélyes jelenségek a repülés számára? Hogyan lehet egy jelenség egyszerre hasznos és veszélyes a repülésre, hogyan szabad és hogyan nem szabad hullámban repülni?

Hazudni nem illik, mert azt a hullámok turbulens kísérőjelenségekkel büntetik. Mik ezek a jelenségek? Mi a turbulencia általában, milyen más turbulens jelenségek léteznek a hullámok kísérőjelenségei mellett? Egyáltalán, kinek mi a turbulencia, és mi nem az? Hogyan lehet a turbulenciát modellezni? És ha sehogy nem lehet, akkor hogyan "tesszük bele" a modellekbe a turbulencia által szállított energiát? És miért kell ehhez öt egyenlet helyett végtelen sokat megoldani? Hogyan hat a turbulencia a repülésre és a repülőgép "testi épségére"?

Attachment: live_20190312.jpg
Description: JPEG image



  • [Fizinfo] Hullámszerű és turbulens áramlások a légkörben - GW+Csopa live!, Tepliczky István, 03/12/2019

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page