Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] A fizikai es a matematikai Pi

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] A fizikai es a matematikai Pi


Chronological Thread 
  • From: mark.geza AT energia.mta.hu
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] A fizikai es a matematikai Pi
  • Date: Tue, 02 Oct 2018 19:53:38 +0200
  • Authentication-results: smtp0.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=energia.mta.hu

Kedves Miklós!

Azt gondolom, hogy valami fizikai vagy matematikai állandó, csak szóhasználat kérdése.
Például a Pi, mint matematikai állandó, éppúgy fizikai állandó is. A kör kerületének és átmérőjének hányadosa. Ezek hosszúság dimenziójúak. A hosszúság a fizika egyik alapmennyisége, mértékegysége is van. Tehát a belőle származtatott Pi fizikai mennyiségnek is tekinthető.
Orosz Miklós

Érdekes ez a felvetés. Amikor a Pi-t mérjük, azt valahogy úgy csinálhatjuk például, hogy rajzolunk egy fizikai kört és annak megmérjük a kerületét. Na most, minél finomabb eszközökkel rajzoljuk a kört és minél finomabbak a műszereink, annál több értékes tizedesjegyet tudunk kimérni a Pi-ből. Viszont a matematikai Pi az nem egy fizikailag létező kör kerülete, hanem egy olyan köré, amely csak "az ideák világában" létezik. Tehát a fizikai kör rajzolási algoritmusának (vegyél egy rudat, rögzítsd az egyik végét, a másik végét vidd körbe és rajzold le azt a vonalat) absztrakciója. És az ideák világában aztán ki lehet számolni akárhány tizedesjegyre a Pi-t, sokkal többre, mint ameddig tökéletesíteni lehet egy fizikai kör rajzolási eljárást.

Roger Penrose a "Császár új elméje" c. könyvében teszi fel a kérdést, hogy pl. egy Mandelbrot-halmaz az az elménk szüleménye-e, vagy tőlünk függetlenül létező objektum. Tehát MEGTALÁLNI, FELFEDEZNI lehet-e (mint pl. Amerikát), vagy KITALÁLNI. Ugyanis habár a Mandelbrot-halmaz definíciója rendkívül egyszerű, maga a létrejövő, képileg ábrázolt "halmaz" egy végtelenül bonyolult, változatos és idegenül esztétikus objektum. Mint a világ?

Üdv: Márk Géza


  • [Fizinfo] A fizikai es a matematikai Pi, mark . geza, 10/02/2018

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page