Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Orbán Gergő - Somogyvári Zoltán: Önfejű agy? ** Miről beszélgetnek az idegsejtek az agyban?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Orbán Gergő - Somogyvári Zoltán: Önfejű agy? ** Miről beszélgetnek az idegsejtek az agyban?


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Orbán Gergő - Somogyvári Zoltán: Önfejű agy? ** Miről beszélgetnek az idegsejtek az agyban?
  • Date: Tue, 2 Oct 2018 09:26:09 +0200


http://www.galileowebcast.hu


Élő közvetítésünk október 2-án, kedden 17 órától:
Orbán Gergő - Somogyvári Zoltán: Önfejű agy? ** Miről beszélgetnek az idegsejtek az agyban?
(Csopa Wigner Cafe fizikusokkal)


Orbán Gergő - Önfejű agy? Hogyan csapja be az érzékelést a belső világunk?

Amikor járunk-kelünk a világban, nem csupán gyűjtjük az élményeket, mint rovargyűjtő a bogarakat, hanem a megfigyelésekből egy belső világot is felépítünk, mely összegzi azokat az összefüggéseket, mint például a test méretével hogyan függ össze a lábak hossza és vastagsága. Ezt a gondosan felépített belső világot használjuk, amikor értelmezzük a külvilág újabb élményeit.

Felfedezhető és megismerhető ez a belső világ valamiképpen? Van, amikor a belső világ felülírja a látott élményt, s azt "látjuk", amit a belső világunk összehord, ahelyett, hogy a szemünkre támaszkodnánk? Mi határozza meg azt, hogy mennyire támaszkodunk ezekre a belső elképzelésekre? Egy jól megtervezett robot is a belső elképzelései alapján hoz döntéseket, ahelyett, hogy komolyan venné a megfigyeléseit? Hogyan vizsgálják ezt a kutatók?


Somogyvári Zoltán - Miről beszélgetnek az idegsejtek az agyban?

Hogyan segítenek a kutatók az epilepsziásoknak és az orvosoknak? Hogyan tudjuk megmondani matematikai elemzésekkel, honnan indul ki az epilepszia? Hogyan mérjük meg az idegsejt 10-15 ezer bemenetét és hogyan tudjuk megmondani, hogy egy-egy problémáért melyik terület a bűnös?

Együttműködésben a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjával 2018-ban új sorozatot indítunk a Csopa Night sávban. A hónap utolsó hétfőjén a fizikáé a főszerep az óbudai Csodák Palotájában. A kutatóközpont munkatársaitól tanulunk a tudományág legújabb eredményeiről, kapcsolódva az Űrállomás részlegünkön látható közös tárlatunkhoz.


  • [Fizinfo] Orbán Gergő - Somogyvári Zoltán: Önfejű agy? ** Miről beszélgetnek az idegsejtek az agyban?, Tepliczky István, 10/02/2018

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page