Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] A meteorológus és a "kristálygömb" - ma du. 6-tól

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] A meteorológus és a "kristálygömb" - ma du. 6-tól


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] A meteorológus és a "kristálygömb" - ma du. 6-tól
  • Date: Tue, 29 May 2018 11:31:16 +0200

http://www.galileowebcast.hu
vagy:
https://www.facebook.com/galileowebcast/videos/1662669723850369/


Élő közvetítésünk május 29-én, kedden 18 órától:
Merics Attila (OMSZ Repülésmeteorológiai Osztály):
A meteorológus és a "kristálygömb"
(OMSz Csopa Meteorológiai Estek)

Mit jósolnak mára? Kérdezik szüntelen a meteorológusoktól. Az időjárás-előrejelzés nem csak a médiában látott 2 percből áll, s a "jósok" nem "légből kapott" információkra támaszkodnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársai a nap 24 órájában követik az időjárás alakulását, modelleket elemeznek, naponta többször egyeztetnek, tanácskoznak, s ha kell, akár a korábbiaktól merőben eltérő előrejelzéseket adnak közre. Az előadásból kiderül, hogyan készül az előrejelzés, hogy fordulhat elő, hogy a várható időjárás akár 180 fokos fordulatot vesz egyik napról a másikra, és mit tehet ilyenkor a meteorológus. Valóban jóslás az időjárás-előrejelzés?

Miért "füllentenek" a meteorológusok? Szép vagy okos egy légköri modell? Egyáltalán mi is az a légköri modell és mi köze ennek az egésznek az előrejelzéshez? Hogy jutunk el a múltban mért meteorológiai paraméterektől a holnap várható időjárásig, és hogy kerül ez a nagyközönség elé? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatnak előadásunk során.

Címkék: tudomány, meteorológia, fizika, időjárás, időjárás-előrejelzés, légkör, légkörmodell, kristálygömb, béka,  • [Fizinfo] A meteorológus és a "kristálygömb" - ma du. 6-tól, Tepliczky István, 05/29/2018

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page