Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Wigner délután - Wigner Cafe fizikusokkal a Csopából

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Wigner délután - Wigner Cafe fizikusokkal a Csopából


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Wigner délután - Wigner Cafe fizikusokkal a Csopából
  • Date: Mon, 28 May 2018 11:52:49 +0200

http://www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk május 28-án, hétfőn 18 órától:
Wigner délután - Wigner Cafe fizikusokkal a Csopából
Nüon-detektorok, gravitációs hullámok, Einstein-teleszkóp és plazmafizikai kutatások

Mire képes több ezer ember, ha összefognak? Lehozzuk a csillagokat a Földre, detektáljuk a Gravitációs hullámokat és rekonstruáljuk a világegyetem első másodperceit!


Szabolics Tamás: Hozzuk le a napot a Földre!

Az emberiség régi vágya, hogy úgy termeljünk energiát a Földön ahogy azt a csillagok teszik az égen. Mára eljutottunk oda, hogy megépítsük az első erőmű méretű fúziós kísérleti berendezést, az ITER-t, amely a csillagokat másolja, és egyben a világ egyik legnagyobb kutatás-fejlesztési együttműködése. Az ITER és a csillagok energiatermeléséről, illetve a nagy nemzetközi összefogásról fogunk mesélni, amely azért jött létre, hogy ezt a több millió fokon üzemelő fúziós erőművet létrehozza. A Wigner több mint 40 főből álló fúziós csapata, amely a világ számos fúziós kísérletében vesz részt, a csúcstechnológiás diagnosztikai fejlesztéseivel járul hozzá az emberiség egyik legnagyobb kihívásának és álmának megvalósításához.


Varga Kőfaragó Mónika: A világegyetem első másodpercei

Hogy nézett ki a világegyetem az Ősrobbanás utáni első másodpercekben? Tudjuk-e rekonstruálni, és hogyan? Hány fokos lehetett? Folyadék volt, gáz, vagy plazma? Mi történt utána? Erre és még sok más kérdésre is választ kaptok Vargáné Kőfaragó Mónikától, ha eljöttök az előadására. Hallani fogtok a részecskegyorsítókról, amelyekben a világegyetem első másodperceit próbálják meg rekonstruálni, és a CERN-ről, amely Svájc és Franciaország határán fekszik, mélyen a föld alatt, több négyzetkilométernyi területen, s amely egy nagy nemzetközi összefogásban jött létre szintén, s egy kisebb városnyi ember dolgozik benne. Szeretnétek bekapcsolódni a kísérletekbe? Gyertek el, és megtudhatjátok, hogyan tudtok!


Vasúth Mátyás: E.T. : "Miért 100 méterrel a föld alá építik a következő gravitációshullám-detektort?"

Már Einstein is megjósolta a gravitációs hullámokat, de nagyon nehéz volt eddig bizonyítani a létezésüket. Azonban közel másfélezer ember összefogásának és több évnyi munkának köszönhetően két éve és tavaly is sikerült detektálni azokat. Ez pedig Nobel-díjat ért. Hogyan szerezhet Nobel-díjat valaki, mik azok a gravitációs hullámok, és hogyan lehet megmérni őket? Mik a következő lépések? Mi az az Einstein Teleszkóp (E.T,)? Miért 100 méterrel a föld alá építik? Gyertek el, és választ kaptok a kérdésekre, és találkozhattok Vasúth Mátyással is, aki minden kérdésetekre válaszolni fog!

A moderátor: Werovszky Veronika


  • [Fizinfo] Wigner délután - Wigner Cafe fizikusokkal a Csopából, Tepliczky István, 05/28/2018

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page