Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Képolvasás - értelmezés, félreértelmezés, újraértelmezés

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Képolvasás - értelmezés, félreértelmezés, újraértelmezés


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Képolvasás - értelmezés, félreértelmezés, újraértelmezés
  • Date: Wed, 31 Jan 2018 10:37:22 +0100

www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk január 31-én, kedden 18 órától:
Barnaföldi Anna: Képolvasás - értelmezés, félreértelmezés, újraértelmezés (CsopArt - tudomány és művészet workshop)

Hogy kell képet nézni? Más, boldogabb hazában talán naivnak látszanék ez a kérdés. Olyannak, mintha arról írna valaki, hogy könyvet hogy kell olvasni. De nálunk - sajna - nem naiv, hanem nagyon is jogosult a kérdés, a melyet czíműl írtunk soraink fölé! Mert ugyan ki tud minálunk képet nézni? Ki ért képhez, a képírásnak akár csak elemeihez is? (Kapitány Kálmán: Hogy kell képet nézni? Uránia Népszerű Tudományos Folyóirat. Az Uránia Magyar Tudományos Egyesület Közlönye, 1910/2. 273.)

Mindenhol képekkel találkozunk és rengeteg képalkotási eszköz áll rendelkezésünkre. Vajon hogyan tudjuk a minket körülvevő képeket igazából befogadni és értelmezni? Használjuk őket és/vagy valóban olvassuk is azt, amivel találkozunk? Olyan műveken keresztül fogjuk a kérdést körbe járni, melyek lehetnének egy tudományos probléma magyarázatai is. Rövid alkotói játék során megnézzük: valóban tudjuk olvasni a képeket?

----------------

A tudomány és a művészet kapcsolatával foglalkozik a Csodák Palotája 2018 januárjában induló új sorozata a CsopArt, menynek házigazdája Barnaföldi Anna, a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktori hallgatója. A műhelyfoglalkozások keretében művészi szemmel közelítünk tudományos kérdésekhez. Anna huzamosabb ideig dolgozott demonstrátorként a Csodák Palotája csapatában, így igazán közel áll hozzá a tudománynépszerűsítés.


  • [Fizinfo] Képolvasás - értelmezés, félreértelmezés, újraértelmezés, Tepliczky István, 01/31/2018

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page