Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Matrjoska és Biatorbágy

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Matrjoska és Biatorbágy


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Matrjoska és Biatorbágy
  • Date: Thu, 30 Nov 2017 13:53:50 +0100


www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk november 30-án, csütörtökön 17 órától:
Róka András (ELTE TTK, Kémiai Intézet): A "Matrjoska-elv" (a folyamatok egymásra épülése)
(ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat)

A kölcsönhatásokat két szemlélettel közelíthetjük meg, az erő és az energia fogalomkörével. A dinamika logikája Onsager nyomán a gázokban, folyadékokban lejátszódó (transzport-) folyamatokra is kiterjedt. Egy egyensúlyi (termodinamikai) rendszer éppolyan tehetetlen, mint a testek. Változás (transzport) előidézése vagy fenntartása éppúgy külső beavatkozást igényel, mint a testek mozgásállapot-változása (hajtóerő, például a nyomáskülönbség létrehozása vagy fenntartása áramlást kelt, vagy tart fenn). Nemcsak a gyertya égésére igaz Faraday zseniális megfogalmazása, mely szerint a színre lépő elemi lépések mindegyike "segítőkész társa a másiknak". A folyamatok egymásra épülésében (önszerveződésében) az a tanulságos, hogy a megjelenő kölcsönhatások milyen sorrendben követik egymást. A jelenségek sokfélesége ellenére az irányító elvek (már-már "unalmasan") ugyanazok:

Az elektromágneses indukcióhoz hasonlóan kölcsönhatás kölcsönhatást "indukál" (hajtóerő hajtóerőt kelt). Az energiaigényes folyamatok (logikusan) az energiatermelő folyamatokra épülnek. Miközben a rendszer a kezdeti állapotból a végállapot felé tart, a megismétlődés, fennmaradás, működés élményét - visszacsatoláson keresztül - az elemi folyamatok körfolyamattá szerveződése biztosítja.


--------------------


www.galileowebcast.hu

Élő közvetítésünk november 30-án, csütörtökön 18 órától:
Hámori Ferenc, főszerkesztő: Tények, talányok - Matuska Szilveszter és a biatorbágyi merénylet
(Csopa Traffic - Indóház)

Hámori Ferenc, az Indóház főszerkesztője ered a biatorbágyi merénylet nyomába. A rendelkezésre álló információk alapján boncolgatjuk, mi is történt 1931. szeptember 13-án.

Magyarország vezető vasúti magazinjával, a 2005 óta megjelenő Indóházzal és az iho.hu népszerű közlekedési hírportállal együttműködve folytatódik közlekedéstudományi sorozatunk a Csodák Palotájában. 2017 őszén a vasútfotózás rejtelmeivel és a hazai vasút történetének egyik legszomorúbb fejezetével foglalkozunk.


  • [Fizinfo] Matrjoska és Biatorbágy, Tepliczky István, 11/30/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page