Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] 10. Bolyai-Gauss-Lobacsevszkij konferencia, ismeretterjesztő nap: augusztus 25. péntek

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] 10. Bolyai-Gauss-Lobacsevszkij konferencia, ismeretterjesztő nap: augusztus 25. péntek


Chronological Thread 
  • From: Csanád Máté <csanad AT elte.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] 10. Bolyai-Gauss-Lobacsevszkij konferencia, ismeretterjesztő nap: augusztus 25. péntek
  • Date: Sat, 19 Aug 2017 16:21:03 +0200
  • Authentication-results: smtp0.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (2048-bit key) header.d=gmail.com

Kedves Kollégák!

Ezúton hívjuk fel a figyelmet a jövő héten, 2017. augusztus 21-25. között megrendezésre kerülő, 10. Bolyai-Gauss-Lobacsevszkij (BGL) regionális konferenciára, amelynek fő témája a nemeuklideszi geometria a modern fizikában és matematikában. Szeretettel meghívunk minden kollégát és a természettudományok iránt érdeklődőt a pénteki, szabadon látogatható tudományos ismeretterjesztő előadássorozatra, mely konferenciánk része. Ezt a napot Lovas István fizikus professzor és akadémikus emlékének dedikáljuk, aki a BGL regionális konferenciasorozat egyik alapítója volt.

A Bolyai-Gauss-Lobacsevszkij konferencia sorozat célja nem csupán Bolyai János, Lobacsevszkij és Gauss emlékének és tudományos örökségének ápolása, hanem a nemeuklideszi geometria művelőinek, alkalmazóinak, felhasználóinak és módszertani/tudománytörténeti kutatóinak összefogása, a köztük lévő interdiszciplináris kommunikáció elősegítése. A témák között speciálisan idén diffrakciós, femtoszkópiai és nagyenergiás fizikai kutatások is felsorolhatók, ezen területek művelői és a BGL konferenciasorozat szokásos célközönsége között jelentős szinergiára számíthatunk.

Konferenciánk tiszteletbeli elnöke Lovász László matematikus, az MTA elnöke, kiemelt vendége pedig Jo van den Brand fizikus, (NIKHEF, Amszterdam, Hollandia) aki a VIRGO gravitációshullám-detektor tudományos vezetője, aki terveink szerint a második generációs gravitációshullám-detektorok első eredményeiről és a harmadik generációs Einstein Teleszkóp terveiről tart majd előadást.

Az augusztus 25-i, pénteki napot a tudományos ismeretterjesztésnek szenteljük, a konferencia ezen napja nyilvános, az előadásokon való részvétel ezen a napon minden kedves érdeklődő számára ingyenes. Különösen a középiskolás matematika- és fizikatanárokat hívjuk és várjuk nagy szeretettel erre a napra.

Várakozásaink szerint a pénteki napon kerül majd sor a V4 országokra kiterjedő tudományos ismeretterjesztő projekt, a CREDO projekt indítására, Dr. Hab. Piotr Homola (IFJ, Krakkó, Lengyelország) előadásában. A várható érdeklődésre tekintettel a pénteki előadásaink kétnyelvűek lesznek, azaz a magyar előadásokat angolra, az angol nyelvűeket magyarra fordítjuk. Az előadásokat a konferencia honlapján archiváljuk az interneten.

A további részletes tudnivalókat a BGL 2017 konferencia honlapja foglalja
össze,
https://indico.cern.ch/e/bgl17/

A konferencia helyszíne az Eszterházy Károly Egyetem gyöngyösi Károly Róbert Campusa (EKE KRC, Gyöngyös, Mátrai út 36.), az előadásokra a főépületben, a 3. számú előadóban kerül majd sor.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk és örömmel fogadunk, a matematika illetve fizika szakos tanárok részvételét pedig az augusztus 25-i, tudományos ismeretterjesztő programunkon ezúton is inspiráljuk.

Üdvözlettel, a BGL 17 konferencia szervezői nevében:
Csörgő Tamás elnök, Csanád Máté tudományos titkár és Novák Tamás társelnök
(EKE KRC és MTA Wigner FK, ELTE Atomfizikai Tanszék valamint EKE KRC)



  • [Fizinfo] 10. Bolyai-Gauss-Lobacsevszkij konferencia, ismeretterjesztő nap: augusztus 25. péntek, Csanád Máté, 08/19/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page