Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Kéthetes magyar diákmunka a CERN-ben

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Kéthetes magyar diákmunka a CERN-ben


Chronological Thread 
  • From: Dezso HORVATH <horvath.dezso AT wigner.mta.hu>
  • To: fizinfo <Fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Cc: HSSIP lista <hssip AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Kéthetes magyar diákmunka a CERN-ben
  • Date: Mon, 26 Jun 2017 15:20:20 +0200 (CEST)
  • Authentication-results: smtp0.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=wigner.mta.hu

Kedves Kollégák!

Elnézést kérünk a hosszú hozzászólásért, de talán mégis érdemes elolvasni!

A CERN új diákprogramot hirdetett és mi voltunk a próbaország: 22 magyar középiskolás diákot két tanárkísérővel két hétig vendégül látott a CERN. A gyerekek kettes csoportokban, kint dolgozó magyar kollégák felügyelete mellett bekapcsolódtak 11 kinti kutatócsoport munkájába. Volt természetesen közös program is: műhelygyakorlatok, a kísérletek és más CERN-területek látogatása és kirándulások, de a legfontosabb a kiscsoportos kutatómunka volt. Köszönjük, CERN!

A program honlapján (https://indico.cern.ch/event/630615/timetable/) a teljes program megtekinthető, kitettük rá a résztvevő diákok névsorát a küldő középiskolával. Amint látják, a 22 diákból 16 fiú volt és 6 lány, 9-11. osztályosok. Általában minden középiskolából 1-1 gyereket válogattunk be a sok jelentkezőből, kivéve azokat, akik már korábban részt vettek részecskefizikai kutatásban, általában a Wigner FK-ban. A 18 középiskolából 10 budapesti és 8 vidéki. Kitettük a honlapra a 11 kutatócsoport mentorai, témái és diákpárjai listáját is. A részletes programban csak a munkán kívüli látogatások szerepelnek.

A CERN évente 5 hasonló diákcsoportot tervez fogadni, a miénk volt az első, próbaprogram. Magyarország tehát legközelebb 4-5 év múlva kerül majd sorra.

A fentieken kívül rengeteg érdekes anyag látható a csoport Facebook-lapján, a neve "HSSIP CERN 2017" (https://www.facebook.com/groups/1211350332309797/).

A magyar kísérő tanárok, Oláh Éva és Szathmári Nóra kezdettől részt vettek a munkában, mind az előkészületek, mind a lebonyolítás során. Külön köszönet illeti Jurcsó Pétert, aki a kinti munkát megszervezte, rábeszélte a 11 kinti kollégát a mentorálásra, és egész idő alatt kézben tartotta a programot.

A program, sajnos, az érettségi vizsgák idejére esett, ezért a válogatásnál az utolsó évesek nem jöhettek szóba. Ennek ellenére kitűnő társaság jött össze, a diákok maximálisan kihasználták a két hét lehetőségeit. A CERN egységeinek látogatásakor az elhangzottakon túl mindig sok érdeklődő kérdéssel bombázták a látogatás vezetőit. A mentorok is nagyon elégedettek voltak a diákpárosok hozzáállásával, lelkesedésével, munkabírásával és kíváncsiságával. Segítőkészen egymásnak is sokat segítettek a diákok az új ismeretek magyarázásában, a feladatok elkészítésében.

A program utolsó napján, június 2-án a diákok rövid előadásokban mutatták be egymásnak, mivel foglalkoztak. A prezentációk több célt is szolgáltak. A diákok beszámoltak egymásnak magyarul a két hét alatt elért eredményeikről, kutatási tapasztalataikról. Ez a CERN-ben végezhető munkalehetőségek sokszínűségét tárta fel a csoport tagjai előtt. Volt olyan kutató, aki a 11 beszámolót végighallgatva megjegyezte, "itt áll előttünk a tehetséges utánpótláscsapat". Az angolul készített prezentációkat a CERN dokumentálta, a weboldal utolsó napján valamennyi megtekinthető. Megjegyezzük, hogy nem írtuk elő kívánalomként a gyerekeknek az angol nyelvtudást, de "történetesen" mindenki beszélte az angolt.

A hivatalos programok közötti szabad időben remek csapatépítő kikapcsolódás zajlott. A fiúk bevállalós fele 5 alkalommal is úszkált a Genfi tóban, amely akkortájt (május!) 16-17 fokos volt. Esténként éjszakába nyúló társasjátékok mentek. Az évente megrendezett CERN-i váltófutásra (https://runningclub.web.cern.ch/content/relay-race-2017) 6 fős fiúcsapat nevezett be, és dobogóra kerültek.

A csoport magatartása az egész út alatt példamutató volt,
ezt a szülők mellett a tanáraiknak is köszönjük!

Az akcióról hírt adott a CERN,
http://home.cern/about/updates/2017/06/cern-launches-internship-programme-high-school-students
és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont is:
http://wigner.mta.hu/hu/2-het-22-magyar-kozepiskolas-genf-hssip-2017

A KFKI sporttelepén minden ősszel CERN-Wigner Open Days rendezvény zajlik (http://wigner.mta.hu/hu/nyilt-napok-diakmuhelyek), idén ez szeptember 23-24-én kerül megrendezésre. Ismeretterjesztő sátrat készülünk a nyári CERN-programon részt vett diákok rendelkezésére bocsátani, ahol ismét előadhatják a CERN-es prezentációjukat, tájékoztatandó az érdeklődő nagyközönséget, elsősorban persze más középiskolás diákokat, és kiállíthatnak A0 méretű posztert (amilyent a konferenciákra szoktak vinni a kutatók), amelyen beszámolnak a CERN-es kutatásról és élményeikről. A poszternyomtatásban tudunk segíteni, ha kész a poszterterv elektronikus formában.

Oláh Éva, Szathmári Nóra, Lévai Péter és Horváth Dezső
(a program hazai szervezői)

  • [Fizinfo] Kéthetes magyar diákmunka a CERN-ben, Dezso HORVATH, 06/26/2017

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page