Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Nukleáris energia: mennyi Nobel-díj... és mégis inkább átok, mint áldás? - élőben, 17 órától

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Nukleáris energia: mennyi Nobel-díj... és mégis inkább átok, mint áldás? - élőben, 17 órától


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Nukleáris energia: mennyi Nobel-díj... és mégis inkább átok, mint áldás? - élőben, 17 órától
  • Date: Thu, 27 Oct 2016 14:56:45 +0200


www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk október 27-én, csütörtökön 17 órától:

Homonnay Zoltán:
Nukleáris energia: mennyi Nobel-díj... és mégis inkább átok, mint áldás?
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)

A nukleáris energiatermelés napjainkban megint reflektorfényben van, hiába Csernobil és hiába Fukusima. Rengeteg a tévhit arról, hogy mekkora is pontosan a veszélye, és mekkora a haszna. Az előadásban bemutatásra kerülnek azok a kritikus pontok, amelyek a veszélyeket rejtik, külön kitérve a két nagy említett baleset okaira. Sok Nobel-díj született a nukleáris tudományok területén. Vajon annyi okos ember végső soron mind rosszat tett volna az őket követő nemzedékekkel? Ezért elhangzik az is, hogy milyen haszonnal jár mindez, milyen előnyöket rejt, és főleg, hogy miért is nem lehet róla egyik napról a másikra lemondani.

Ezt megelőzően közérthetően ismertetésre kerülnek a nukleáris energiatermelés fizikai alapjai, ami nélkül a fentiek természetesen nem érthetők meg. Lesz szó láncreakciókról, az atomreaktor működéséről, típusairól, nukleáris hulladékról, és nukleáris fegyverekről... és végül lesz szó emberi gyengeségekről, gátlástalanságról és kényelemszeretetről. Hogy ennek mi köze mindehhez, megtudja, aki eljön meghallgatni az előadást.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://www.chem.elte.hu/pr/alkimia_ma.html



  • [Fizinfo] Nukleáris energia: mennyi Nobel-díj... és mégis inkább átok, mint áldás? - élőben, 17 órától, Tepliczky István, 10/27/2016

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page