Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Meteorok a rádióból - ELTE Atomcsill, élőben

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Meteorok a rádióból - ELTE Atomcsill, élőben


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Meteorok a rádióból - ELTE Atomcsill, élőben
  • Date: Thu, 20 Oct 2016 01:25:01 +0200


www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk október 20-án, csütörtökön 17 órától:

Tepliczky István (Galileo Webcast):
Meteorok a rádióból - avagy mit hallgat egy meteor-asztronómus, ha borult az ég
(ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat)

A jelenleg legelfogadottabb Naprendszer-keletkezési elméletek szerint a földi élet kialakulásához oly nélkülözhetetlen vizet üstökösök és meteoroidok becsapódása hozta bolygónkra. A folyamat napjainkban is zajlik, naponta sok tonnányi anyag érkezik a kozmoszból, de szerencsére úgy, hogy a részecskék a legtöbbször nem veszélyeztetnek semmit, senkit. Van ugyanis egy kiváló, többfunkciós védőrendszer körülöttünk - a légkör -, amely nemcsak éltet, lélegeztet bennünket, de jól megvéd számos kozmikus hatástól. Előadásunk a Naprendszer kisméretű részecskékből álló "törmelék-anyagának" a légkörünkbe érkezéséről szól, amelyet többféle módszerrel is figyelemmel kísérhetünk.

A hullócsillagok megfigyelésére a klasszikus gyönyörködés - pl. a nyári langymeleg estékben andalogva valami jó kívánása a megpillantáskor - mellett többféle tudományosabb módszer is született az idők folyamán. A meteorok szabad szemes számlálása; a radiánspontjuk környékének szemlélése kis távcsővel; a fotógépek, videokamerás rendszerek égre irányítása mellett már akár a rádiónkból is meteorok szólhatnak! Előadásunkban ezeket a megfigyelési technológiákat vesszük sorra, hangsúlyozva, hogy ha fellángol a hallgatóban az érdeklődés, valamennyi terület "házi eszközökkel" (azaz nem túl nagy költségvetéssel) is művelhető - hozzátéve egy-egy kockát, de legalább néhány porszemet a meteortudomány eredményeihez, az emberiség ismeretanyagához.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://atomcsill.elte.hu/


  • [Fizinfo] Meteorok a rádióból - ELTE Atomcsill, élőben, Tepliczky István, 10/20/2016

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page