Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] A Fermat-elv, avagy a fénysugarak terjedésének univerzális törvénye a geometriai optikában

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] A Fermat-elv, avagy a fénysugarak terjedésének univerzális törvénye a geometriai optikában


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] A Fermat-elv, avagy a fénysugarak terjedésének univerzális törvénye a geometriai optikában
  • Date: Thu, 24 Sep 2015 09:51:42 +0200


www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk szeptember 24-én, csütörtökön 17 órától:

Cserti József (ELTE TTK, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék)::
A Fermat-elv, avagy a fénysugarak terjedésének univerzális törvénye a geometriai optikában
(ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat)

Pierre de Fermat nevét elsősorban a matematika nagy Fermat-sejtése kapcsán ismerjük. A 17. században élt, jogászként dolgozott, de szabad idejében matematikával és fizikával is foglalkozott. Talán kevesen tudják, hogy a valószínűségszámítással, a modern számelmélettel, illetve az analitikus koordinátageometriával kapcsolatos eredményei mellett a geometriai optika legfontosabb törvénye, a Fermat-elv is az ő nevéhez fűződik. Az előadásban bemutatjuk, hogy a Fermat-elvből hogyan következik a középiskolában is jól ismert, a geometriai optika alapvető, a fénysugarak törését meghatározó szabálya, a Snellius-Descartes-törvény. De vajon maga a Fermat-elv levezethető-e, és ha igen, akkor hogyan, milyen törvény alapján? Az előadásban erre a kérdésre is igyekszünk válaszolni. William Rowan Hamilton a 19. század közepén továbbgondolta a Fermat-elvet, és kimondta a legkisebb hatás elvét, amelyet azóta a fizika számos területén sikeresen alkalmaztak, többek közt a kvantummechanika alapvető egyenletének, a Schrödinger-egyenletnek a levezéséhez is. Így méltán állíthatjuk, hogy Pierre de Fermat úttörő eredményei alapvetően befolyásolták a matematika és a fizika fejlődését.

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón.

Az előadássorozat honlapja: http://atomcsill.elte.hu/


  • [Fizinfo] A Fermat-elv, avagy a fénysugarak terjedésének univerzális törvénye a geometriai optikában, Tepliczky István, 09/24/2015

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page