Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] meghívó

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] meghívó


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu, tanforum AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] meghívó
  • Date: Tue, 24 Mar 2015 17:41:20 +0100

Meghívó!

*Budapesti Szkeptikus Konferencia*
a Műegyetem Fizikai Intézetének rendezvényére

*Időpont: 2015. március 28. 10:00 – 15:00*
*Helyszín: BME Fizikai Intézet F29-es tanterem*

*Védnökeink: Lovász László az MTA elnöke*

A konferencia honlapja: http://szkeptikus.bme.hu/
A konferencia programja: http://szkeptikus.bme.hu/prog.html

*Előadóink lesznek:**
**Prof. Csépe Valéria egyetemi tanár BMGE**
**Fábri György egyetemi docens az ELTE Pedagógiai Pszichológiai Kar**
**Gáspár László, Head of Infotainment Channels - AMC Networks Central Europe**
**Pintér András Gábor Szkeptikus Társaság*

A hasonló kérdésekre választ keresők ismerik egymás eredményeit és némelyik reprodukálható eredményt többségükben elismerik. Ezek az emberek a tudósok, és amit csinálnak, az a tudomány. A tudomány céljai érdekesek, néha lelkesítők, eredményei sokszor imponálók. Az áltudomány céljai érdek-orientáltak, eredményei imponálók, de képzeltek. A képzelt eredmények összessége az áltudomány, amelynek haszonélvezői az áltudósok. Az áltudomány eredményeit a fanatikusok (röviden: fanok) ismerik el és védelmezik körömszakadtáig. Az áltudomány művelői nem kitűzött célok, hanem hívek szerzése érdekében tevékenykednek.

Áltudósok előbb voltak, mint a tudományt építők, csak akkor még varázslóknak hívták őket. Manapság a bátortalan varázslók (akik különben érdekeik képviseletében gátlástalanok) a tudomány külsőségeit alkalmazzák: konferenciákat rendeznek, folyóiratokat üzemeltetnek és a tudományban használatos szavakat ragasztanak egymáshoz (radiesztézia, bio-rezonancia, neuro-lingvisztikus-programozás...), majd ezek alapján tanfolyamolat szerveznek, szakértenek, gyógyítanak.

Ebből a néhány állításból is látszik, hogy egyáltalán nem könnyű az áltudományt leleplezni. Az iskolai tantervek nem szánnak erre időt, a könnyen hozzáférhető információs csatornák pedig nem a tudománynak kedveznek. A közoktatás, a felsőoktatás és a közszolgálati médiumok lehetnének a tudomány szövetségesei, de ez a lehetőség ritkán válik valósággá. A Budapesti Szkeptikus Konferencia idei előadásai elsősorban ezzel a gonddal foglalkoznak: miért oly gyenge a szándék az áltudomány leleplezésére, és miért oly rossz hatásfokú a megvalósítás.

Ebben az évben ha nem is vagyunk időben, de konferenciánk sorszáma - a 12 - tekintélyt sugároz és számmisztikailag igen kedvező. A következő évben kérdés, hogy merünk – e belevágni a szervezésbe. (A jobb szállodákban is a 12-es szobát a 14-es követi).

Kérek mindenkit, hogy segítsen hozzá a telt házhoz...

Härtlein Károly




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page