Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Meg egy valasz Diosi Lajosnak

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Meg egy valasz Diosi Lajosnak


Chronological Thread 
  • From: geszti AT complex.elte.hu
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: Re: [Fizinfo] Meg egy valasz Diosi Lajosnak
  • Date: Tue, 31 Dec 2013 16:03:57 +0100



Kedves Listatagok!

Idekívánkozik még egy sztori, amely jó sok év után happyendhez vezetett, a negatív hőse pedig nem a gonosz folyóiratok és kicsinyes-gonosz refereek, hanem egy zseniális, de a maga módján időnként hírhedten bunkó főnök: Landau. Biztosan sokan ismerik, azoknak, akik nem: a szenvedő pozitív hős Abrikoszov, aki 1957-ben kitalálta, hogy szupravezetőkben kvantált örvényáramok keringhetnek, és létezhetnek olyan szupravezetők, amelyekben ezek az örvények rácsba rendeződnek. A főnök, Landau kapásból hülyeségnek nevezte az egészet, ezért akkor és ott szóba se jöhetett a publikálása. A folyóiratok akkori lassú röpte miatt Landau csak később ütközött bele Feynman 1955-ös cikkébe a folyékony hélium hasonló örvényeiről, mindjárt tartott is róla egy házi szemináriumot, ahol dicsőítette Feynman zsenialitását, amire Abrikoszov könnyek között kérdezte: Dau, amikor én mondtam ugyanezt a szupravezetőkről, azt miért söpörted le? Ezután Abrikoszov engedélyt kapott, hogy elmondja a munkáját egy konferencián, de ott annyira náthás volt, hogy a szavait alig lehetett érteni, így még egy-két évig eltartott, amíg a világ rákattant a szupravezetők örvényeire. Abrikoszov 2003-ban kapott érte Nobel-díjat.

Üdv mindenkinek, békés, boldog új évet, sikeres asszókat a refereekkel!

Geszti Tamás



Idézet (Gyorgy Darvas
<darvasg AT iif.hu>):

Kedves Lajos!

Kiegészítendő Martinás Kati példáját, azt tudnám mondani, mi csak arról tudunk, ami előbb-utóbb utat tört magának a - kifejezéseddel élve - "hagyományos", vagy, tegyük hozzá, mára azzá lett szaklapokba (is). Biztos sokat elnyeltek "nem szakmainak" tekintett fórumok fekete lyukai. Sose tudtuk, tudjuk meg.

Én Kati után egy másik példát említenék, arról, amit azért mégis tudunk, a fullerén molekulát. Nem is egyszerűen "nem szakmai fórumon", hanem pusztán nem latin karakterekkel írt, de a maguk köreiben elismert, rangos folyóiratokban közölték, amikre a "mértékadónak tekintett" nyugati világ kevésbé figyelt oda, magyarul: nem idézték. Osawa1970-ben japánul (Kagaku, 25, 854-863), Bocsvar és Galpern 1973-ban oroszul (Dokl. Akad, Nauk SSSR, 209, 610-612), egymástól teljesen függetlenül publikálták. Vagy nem fogadták el angol nyelvű folyóiratok, vagy (pl. utóbbiaknak) talán nem is volt módjuk oda beküldeni.
Walter Bauersfeld 1922-ben építette meg a jénai Zeiss planetárium kupoláját. Ugyanazzal a szerkezettel, mint Fuller 1967-ben a montreáli kiállításon híressé vált pavilonját. Fuller 1951-ben szabadalmaztatta ezt a szerkezetet, mert állítólag nem is tudott arról, hogy bő negyedszázada már állt egy ilyen. Az Amerikai Szabadalmi Hivatal sem tudta. Pedig Németroszág nem a periferikus Szovjetunió, vagy Japán volt.

Plágium?

Nem mindig "kifizetődő" tudni ezekről az eredményekről. És ehhez nem is szükséges, hogy a nem-ismertnek vallott munka a periférián jelenjen meg. Lorentz "hagyományos szaklapban" közölte a transzformációját és a mozgó testek elektrodinamikájára vonatkozó elméletét, Einstein mégis azt állította, ő nem ismerte amikor a magáét közölte. Tény viszont, a periférián megjelent munkák esetében nagyobb az esély arra, hogy később letagadják az ismeretét.

Tapasztalatom szerint azért az bejáratottabb út, hogy valaki a még nem igazán elfogadott eredményét kevésbé rangos helyen közli először, teszteli a közvéleményt, begyűjti az első hivatkozásokat, esetleg korrigál is, továbblép, aztán már könnyebb az útja a hagyományosabb (rangosabb?) folyóiratok felé. Természetesen, ha közben meg nem előzik, vagy a (már nevesebb) "hálás" peerek le nem nyúlják az ötletét. Akiknek megadatott, egy jobbnevű kollégát nyertek meg társszerzőnek ahhoz, hogy már az első cikkük is jobb helyen jelenhessen meg. (Az óvatosság itt sem árt, mert hálátlanság ilyen esetben is előfordult: Bocsvar és Galpern épp azt a munkatársukat hagyták ki a szerzők közül, akié az ötlet volt.)

Vidám Szilvesztert és boldog új évet: Darvas Gyuri




---
A levél vírus, és rosszindulatú kód mentes, mert az avast! Antivirus védelme ellenőrizte azt.
http://www.avast.com








Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page