Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Venusz-atvonulas

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Venusz-atvonulas


Chronological Thread 
  • From: "Hudoba, György" <hudoba.gyorgy AT arek.uni-obuda.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Venusz-atvonulas
  • Date: Sun, 03 Jun 2012 13:14:46 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: Alba Regia Egyetemi Központ, Székesfehérvár

Kedves Fizinfo olvasók!

Horváth Pista javaslatára és buzdítására közzéteszem a honlapunk címét, amelyre feltettem azt a háttéranyagot, melyet Kötél Lacival közösen összeállítottunk. (Valójában a megyei újságba szántuk - amit most a honlapon kibővítve olvashatunk. Már jó egy hete beküldtük, de úgy látszik "normális" írásra nem fogékonyak, csakúgy, mint a több ízben felkínált szakmai segítségnyújtásunkra sem, mikor már nem bírtam tovább azokat a bődületes marhaságokat, amiket néha közölnek.)

Tehát a honlap címe:

http://telapo.datatrans.hu

(A honlaphoz még annyit, hogy a normál képernyőméretre van tervezve, a széles monitoron kissé szétcsúszik és persze az ötleteim töredéke van csak megvalósítva. Ha egyszer lesz időm, majd újra tervezem - és folytatom...)

Az átvonulás megfigyelésének biztonságával kapcsolatban pár megjegyzés:

A fémréteget (elsősorban Al-ot, de Ni is előfordul) alkalmazó fénycsökkentők megfelelőek, ezek reflektálják a bejövő fényt. Amelyik abszorbenst (korom, film, floppy, ...) használ fénygyengítésre, az már fajtája válogatja. A floppy és a film pl. infrában nagyon átereszt. (Mi annak idején, '99-ben speciálisan erre a célra legőzölt CD lemezeket használtunk.)

Egyébként attól tartok, hogy nagyon túllihegjük a dolgot. Normális ember nem fogja órákon keresztül mereven nézni a Napot - elég unalmas lenne, másrészt a horizont közelében szinte kizárt, hogy sok UV bejöjjön (gondolok arra, hogy a szórás a hullámhossz negyedik hatványával arányos), tehát a kormozott üveg sem jelent veszélyt, sőt egy kis szmog esetén szabad szemmel nyugodtan szoktuk csodálni a lemenő (mazochisták a felkelő) Napot.

Mindenkinek szerencsés és biztonságos észlelést.

Hudoba György




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page