Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] A Leonidák meteorraj (reménybeli) kitörése kedd késő estétől

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] A Leonidák meteorraj (reménybeli) kitörése kedd késő estétől


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] A Leonidák meteorraj (reménybeli) kitörése kedd késő estétől
  • Date: Mon, 16 Nov 2009 00:15:35 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tisztelt Kollégák!

Ne keserítsen el senkit az igencsak változatos időjárás - a 100-150 km/h-s sebességgel száguldozó felhőzónák éppúgy adhatnak esélyt a kedd későeste esedékes Leonida-maximum megfigyelésére, mint ahogy nem. A Leonidák radiánsa épp a három előrejelzett kitörés közül a legnagyobbnak prognosztizált időpontjában, éjjel fél 11-kor kel. Impozáns látvány lehet majd a hosszú pályát befutó, eleinte még viszonylag lassú meteorok látványa - ezek tőlünk nézve laposan érkeznek a légkörbe akkor még. Amit raj történetéről tudni érdemes, jól összefoglalja az alábbi cikk:

http://polaris.mcse.hu/2009._ev_archivuma/20091029-honaptema.html

A maximum környéki felhőzetviszonyok figyelemmel kísérésében nincs jobb segítség a Sat24 szolgáltatásánbál (15 percenkénti képek): http://www.sat24.com/eu

Nappal csodálatos vizuális képeket nyújtanak, Magyarország környezete közvetlenül az alábbi linken látható:
http://www.sat24.com/homepage.aspx?html=zoom&xas=440&yas=280

A légkörbe érkező meteor keltette ioncsatorna visszaveri a földi rádióállomások hullámait is, ezen alapul a rádiós meteordetektálás. Az egyik ilyen állomás adatai közel élőben figyelemmel kísérhetők ill. a jelek hallgathatók az interneten, az alábbi oldalról kiindulva:
http://tepi.csillagaszat.hu/radiometeorozas

Bárki hasznos megfigyelést, meteorszámlálást végezhet, amellyel hozzájárulhat a mennyiségi adatok pontosításához. A megfigyeléseket örömmel látják a nemzetközi meteoros szervezet, azaz az IMO honlapján. Beküldött adataink segítségével pontosabban, jobb statisztikával meghatározható a raj időbeli lefutásának finomszerkezete, a részecskék térbeli elhelyezkedése. Egyszerű számlálásról van szó, az észlelés nem igényel különösebb szakértelmet. A meteorok darabszámát kb 5-10 percenként, rajonként kell összesíteni, és az adatokat egy egyszerű elektronikus űrlapon lehet az IMO-hoz beküldeni. Fontos persze a precizitás, a részletes útmutató megtalálható az IMO honlapján (http://www.imo.net/visual/report), de a leglényegesebb tudnivalók magyarul is összefoglalásra kerültek az alábbi helyen:
http://www.csillagvaros.hu/forum/viewforum.php?f=51

Tisztelettel:
Tepliczky István



  • [Fizinfo] A Leonidák meteorraj (reménybeli) kitörése kedd késő estétől, Tepliczky István, 11/16/2009

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page