Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Meteormegfigyelő táborinvitálók

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Meteormegfigyelő táborinvitálók


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Meteormegfigyelő táborinvitálók
  • Date: Fri, 17 Jul 2009 04:36:56 +0200
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

(Tisztelt Kollégák! Bár elsősorban előadás-jellegű rendezvényeink szoktuk meghirdetni ezen a fórumon (is), ezúttal hadd tegyük meg megfigyelőtáborainkkal is ezt.)


Július végéhez közeledve két olyan csillagászati táborra is szeretnénk invitálni az érdeklődőket, amelyen a többi egyéb mellett a meteoros témakör kiemeltebben szerepet kap. Sajnos - nem a legszerencsésebb módon - időpontjaik átfedésben vannak egymással, ugyanakkor mindkettőnek megvan a "maga helye", szerepe.

-- Július 25-én (pénteken) kezdődik Kiskunmajsa mellett a Kiskun-tábor (részletesebben: http://kiskun.mcse.hu). A meteorok adatainak rögzítésében az idéntől jelentős technikai fejlesztés történik (Igaz Antal hathatós közreműködésével): több videómeteoros állomás fogja megkezdeni rendszeres működését az ország különböző pontjain. Közülük egynek vagy többnek beüzemelését tekinthetik meg a táborlakók. A próbaüzem keretében összehasonlítást is tervezünk végezni a tábori vizuális megfigyelésekkel - ezért is szeretnénk minél több tapasztaltabb vizuális meteorost is a táborba csábítani. Ha igaz, egy rádiómeteoros rendszer is üzemelni fog a helyszínen.

-- Palén (Zselic) szintén júl. 25-én a "nomád" meteorészlelő tábor, amely - az elmúlt évek hagyományainak megfelelően - egy kisebb létszámú, bensőséges tábornak ígérkezik (bővebben: http://csillagasztabor.ingyen-honlapkeszites.hu). Az ígéretek szerint idén komfort és gasztronomiai szempontból is fejlődés várható. :-) A legfontosabb azonban a vizuális meteorészlelési munka, a júl. végén, aug. eleji nagy rajok (Aquaridák, Capricornidák, korai Perseidák) gondoskodnak a megfigyelők ég alatt szórakoztatásáról. A tervek szerint a Kiskun-tábor észlelőinek egy része is átköltözik az utolsó napokra.

Összefoglalva: aki meteoros technikai érdekességeket, új fejlesztéseket szeretne látni, megismerni, látogasson el Kiskunmajsára. (Azért ide, mert a rendszerek stabil áramellátást kívánnak, amely Palén egyelőre nem megoldott.) Aki "csak" vizuálisan szeretne meteorozni egy-egy jó csapatban, pedig bármelyik helyet választhatja.

A táborszervezőknek pedig előre is köszönet!
A találkozás reményében, üdvözlettel:

Tepi




  • [Fizinfo] Meteormegfigyelő táborinvitálók, Tepliczky István, 07/17/2009

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page