Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Bologna

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Bologna


Chronological Thread 
  • From: Foldes Istvan <foldes AT rmki.kfki.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Bologna
  • Date: Fri, 29 Aug 2008 09:02:37 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tisztelt Kollegak!

Minden erdeklodonek ajanlom figyelmebe a Europhysics News 39/4 (2008) 13. oldalan megjelent cikket Gerd Ulrich Nienhaus-tol "Physics on Course to Bologna" cimmel. Ez szamomra is vilagossa tette, hogy mi az egesznek a celja. A cikk osszegzi, hogy a nemetek milyen lepeseket tettek ezugyben, a szemlelet a nemet szokas szerint a problema megoldasara iranyul, nem pedig politizalasra.

A cikkbol valt vilagossa szamomra, hogy a BSC-MSC rendszer nem arra iranyul, hogy a hallgatok nagy reszet 3 ev utan hasznalhatatlan diplomaval szelnek eresszek, hanem arra, hogy 3 ev utan konnyen lehessen egyik europai egyetemrol (azonos szakban!!!) a masikra atmenni. Ezert az oktatas az elso harom evben nem technikusokat kepez ott, hanem igenis eros alapokat ad, amire majd az MSC alatt specializalodnak.
Valami ilyesmi az itthoni elkepzeles is. Viszont alapveto kulonbseg az, hogy Nemetorszagban a BSC fizikara felvett hallgatok 2/3-at varjak MSC-re. Ez azt jelenti a cikk iroja szerint, hogy az amugy is kihullok mellett osztonozni kell a tobbieket a tovabbtanulasra.
Tudomasom szerint (bar valoszinuleg vegleges keretszamok meg nincsenek) Magyarorszagon legfeljebb a hallgatok 1/3-a szamara lehetseges az MSC folytatasa allamilag tamogatott formaban. Ez viszont azt jelenti, hogy 1/3 resz egy gyakorlatilag hasznalhatatlan BSC papirral kerul ki (az utcara).
Szoval alapveto az, hogy a BSC-MSC rendszert ne a koltsegvetesi csokkentesre hasznaljak (a munka nelkul marado BSC-sek amugy is elobb-utobb segelyre szorulnak), hanem - tanulva a nalunk jobban mukodo orszagok peldajabol - probaljuk a folyamatot optimalizalni.
Ilyen iranyban kellene lobbizni az oktatoknak.
Udvozlettel
Foldes Istvan




  • [Fizinfo] Bologna, Foldes Istvan, 08/29/2008

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page