Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Mentsuk meg a termeszettudomanyt

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Mentsuk meg a termeszettudomanyt


Chronological Thread 
  • From: "Geza I. Mark" <mark AT mfa.kfki.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Mentsuk meg a termeszettudomanyt
  • Date: Thu, 27 Mar 2008 13:58:26 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: MTA MFA


Kedves Kollegak,

eloljaroban elmondanam, hogy en is a fizikabol (es az alkalmazott szamitastechnikabol) elek és szeretem is a fizikat. Tovabba azt nem tudhatom, mi lehet a szoban forgo torvenyjavaslat megfogalmazoinak politikai es egyeb szandeka, azt pedig megkevesbe tudhatom, hogy elfogadasa eseten mi lenne a torveny hatasa. Ezert itt csak az elvi kerdeshez szolok hozza roviden.

Mar a 20. szazad elejen, az atom- es molekulafizika megszuletesevel elkezdodott a fizika, kemia es biologia targyanak es modszereinek "osszekeveredese". Szukebb szakteruletemen, a nanotudomanyban pedig sokszor meg ertelme sincsen foltenni a kerdest, hogy egy adott folyamat most fizikai, kemiai, vagy esetleg biologiai folyamat-e, a jelensegek megertesehez mindharom szaktudomany modszereire, eszkozeire es nezopontjara szukseg van. (Konkret peldakat ld. a www.nanotechnology.hu honlapunkon!) A szaktudomanyok ebbol a nezopontbol sajatos gondolkozasi- es eszkozrendszereknek tekinthetoek, amelyek alkalmazhatoak a termeszet jelensegeinek vizsgalatara. Ez a nezopont Magyarorszagon sem uj -- en legeloszor Marx Gyorgy munkaiban es eloadasain talalkoztam vele, meg az 1980-as evekben.

Termeszetesen ugyanez a megkozelites ervenyes es lehetseges a human tudomanyokban -- alkalmazzak is manapsag, meghozza igen sikeresen. Peldaul ha egy egyiptologus rekonstrualni szeretne, hogyan eltek 4000 evvel ezelott az emberek, hasznalnia kell tobbek kozott a tortenettudomany, az irodalomtudomany, a zenetudomany, stb modszereit, sot, szamos termeszettudomanyos modszert, a fizika, a kemia, a biologia targykorebol.

Emlekszem, milyen elvezettel olvastam Simonyi Karoly "Fizika Kulturtortenete" konyvet, kulonosen azokat a tablazatokat szerettem, ahol bemutatja, hogy ugyanakkor, amikor egy adott fizikai felfedezes tortent, vagy egy adott fizikus elt, mi minden tortent es kik eltek az egyeb szaktudomanyok teruleten, mi zajlott akkor a tortenelemben. Simonyi professzor konyve nelkul soha nem jutottam volna ilyen felismeresekhez.

Hova vezet a specializacio? Oda, hogy manapsag mar egy adott szaktudomanyon belul se ertik egymas nyelvet a kulonfele reszteruletekkel foglalkozo kutatok. Regebben, amig meg papiron olvastuk a Phys Rev Letters-t, legalabb "atlapozas szintjen" ertesultunk arrol, mit csinalnak masok, de manapsag az Internetrol a kutatok mar csak a szakteruletukhoz tartozo cikkeket toltik le. Vegulis -- analizistanarom, Pal Laszlo szavaival -- a semmirol fogunk mindent tudni.

Az iskolaban, velemenyem szerint, a termeszettudomanyok targykoreben a termeszettudomanyos gondolkozast a legfontosabb megtanitani -- megfigyeles, modellalkotas, kiserletezes, indukcio, dedukcio, matematikai modszerek, szamitogepes modszerek, stb. Egyszeru peldakent figyeljuk meg, mennyi vita es nehezseg szarmazik csak abbol az egyszeru tenybol, hogy a termeszettudomanyosan kepzetlen emberek -- igy a politikusok nagy resze -- keptelenek nagysagrendekben gondolkodni.

...jobb, ha abbahagyom, kezd hosszura nyulni. Koszonom, hogy elolvastatok.

Tisztelettel: Mark Geza




  • [Fizinfo] Mentsuk meg a termeszettudomanyt, Geza I. Mark, 03/27/2008

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page