Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Ha kedd, akkor Polaris TV :-)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Ha kedd, akkor Polaris TV :-)


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Ha kedd, akkor Polaris TV :-)
  • Date: Tue, 26 Feb 2008 10:45:06 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: Magyar Csillagászati Egyesület

Helyszínre csábítási szokásunktól eltérően most először a Polaris TV műsorát ajánljuk az érdeklődők figyelmébe. A székesfehérváriak ugyanis 17 órától közvetítik Dr. Tóth Zoltán előadását "Biztos, hogy tisztább levegőben egészségesebb élnünk?" címmel. Íme egy kis kedvcsináló:

A napkorongból érkező direkt és szórt sugárzásból olyan fizikai mennyiségeket lehet előállítani, amelyek a légkör napsugárzás-átbocsátására, vagy más szóval átlátszóságára jellemzőek. Ezen számítás eredményeit elemezve kiderül, hogyan változott a légkör átlátszósága a budapesti obszervatórium felett 1967 óta. Az élő szervezetekre káros ultraibolya-sugárzás, a légkör ózontartalma és az átlátszóság hosszú távú változásának együttes vizsgálata után kapott eredmények igen elgondolkodtatóak egészségünkre nézve.


19 órától kezdődik viszont a Polaris Csillagvizsgálóban Csaba György Gábor előadása "Hazudnak-e a csillagok?" címmel. Szeretettel látunk mindenkit a helyszínen!

Az asztrológusok évezredek óta készítenek horoszkópokat. De van-e értelmük ezeknek? Ki lehet-e olvasni belőlük valami igazat és fontosat? Őseink világképébe jól beleillett az asztrológia, de ma már meglehetősen idejétmúlt dolog. A természettudomány álláspontja - immár több száz éve - egyértelmű: a horoszkópok semmire sem jók, a csillagjóslás alaptalan babona. Nem is valami ártatlan játék, hanem egyrészt üzlet, másrészt viszont igen veszélyes tévhit. Hogy alakult ki, milyen érvek szólnak mellette és ellene - ezekre a kérdésekre próbál választ adni az előadás.


Mindkét előadás megtekinthető a Polaris TV élő adásában, amelynek elérhetősége a http://www.mcse.hu oldalon a jobboldali boxban található.




  • [Fizinfo] Ha kedd, akkor Polaris TV :-), Tepliczky István, 02/26/2008

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page