Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Globe at Night 2008 - kapcsolódj be Te is a fényszennyezés felmérésébe!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Globe at Night 2008 - kapcsolódj be Te is a fényszennyezés felmérésébe!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Globe at Night 2008 - kapcsolódj be Te is a fényszennyezés felmérésébe!
  • Date: Sat, 23 Feb 2008 22:50:24 +0100
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: Magyar Csillagászati Egyesület

(Elküldjük a FIZINFO-re is a sajtónak küldött anyagunkat!)


Idén harmadik alkalommal hirdetik meg azt a Globe at Night elnevezésű világméretű megfigyelőakciót, amelynek keretében iskolás csoportok, családok és önkéntesek bevonásával mérik fel az éjszakai égbolt állapotát. Az akció időszaka ebben az évben február 25. és március 8. közé esik.

Amennyiben olyan helyen, irányban és időszakban világítunk, ahol és amikor a fényre nincs szükség, vagy kevesebb megvilágítás is elegendő lenne, akkor feleslegesen fogyasztunk energiát. Ez a fényszennyezés fő ismérve, de a jelenség nagyon összetett és több formáját is megtaláljuk. Szükségünk van a fényre, de amennyire csak lehet, a zavaró fényeket el kell kerülni. A jelenség könnyen tetten érhető az égbolt mesterséges kifényesedésében. A zavaró fény súlyos gondot okoz az élővilágban is: megzavarja az állatok tájékozódását vagy felborítja életritmusukat.

A fényszennyezés-felmérés célja, hogy megismerjük, felmérhessük a jelenlegi helyzetet szerte a földgolyón. E kutatómunkába bárki bekapcsolódhat. A feladat roppant egyszerű: egy csillagtérkép-sorozat segítségével (melynek lapjai különböző fényszennyezettségi értékekre készültek) kell megállapítani a probléma súlyosságát. Az eredményeket egy internetes kérdőív kitöltésével lehet eljuttatni a nemzetközi gyűjtőközpontba.

Az elmúlt évben több, mint nyolcezer adat érkezett be a nemzetközi gyűjtőközpontba a világ különböző pontjairól. A beküldött adatok mennyisége szerint előkelő helyen végzett Magyarország: 264 hazai megfigyelés érkezett. Mindössze az Egyesült Államok (akik az adatok zömét termelték 5586 megfigyeléssel), Lengyelország (421) és Kanada (266) előzött meg minket a megfigyelések számában. A hazai megfigyelések szinte kirajzolták az ország térképét (lásd az ábrát). Reméljük, 2008 is hasonló eredményeket hoz majd!

Az akciónak köszönhetően nem csak számszerű adatokat nyerünk az égbolt állapotáról, hanem - ami talán még fontosabb - felhívjuk az emberek figyelmét a környezetszennyezés ezen formájára is.

A magyar résztvevők számára részletes útmutató az alábbi magyar nyelvű oldalon található:

http://fenyszennyezes.csillagaszat.hu/




  • [Fizinfo] Globe at Night 2008 - kapcsolódj be Te is a fényszennyezés felmérésébe!, Tepliczky István, 02/23/2008

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page