Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Biztonságos napozás

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Biztonságos napozás


Chronological Thread 
  • From: Attila Bérces <berces AT puskin.sote.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Biztonságos napozás
  • Date: Fri, 08 Jun 2007 08:04:42 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: "ELFT H&#205;RAD&#211;" <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: MTA-SE Research Group for Biophysics

Kedves Pedagógusok!



Több mint húsz éve tudjuk már, hogy az ózonréteg elvékonyodása miatt, a nyári hónapokban a napsugárzás új veszélyeket rejt magában. Ennek ellenére a szokásaink csak lassan változnak és e miatt folyamatosan no" a megbetegedések száma. Ezért indította el a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Tudományos Akadémia Szociológiai Kutatóintézete a "Biztonságos napozás" elnevezésu" programját, melynek célja a megnövekedett ultraibolya (UV) sugárzások miatt kialakuló betegségek (elso"sorban bo"r- és szembetegségek) megelo"zésére.


E program keretében készítettünk az iskolák számára egy oktatási segédanyag-javaslatot, amely a honlapunkról (www.napsugarzas.hu <http://www.napsugarzas.hu/> - "Oktatás" alcímro"l) letöltheto". Itt hét fejezetben mutatjuk be a napsugárzással kapcsolatos legfontosabb ismereteket. Az egyes fejezetekhez kapcsolódó teszteket készítettünk és több olyan kísérlet leírása is megtalálható, amelyekkel a különbözo" korosztályoknak mindez bemutatható. Az "Iskoláknak" elnevezésu" összeállításban pedig azt foglaltuk össze, hogy mit tehet egy iskola a biztonságos napozás szabályainak gyakoroltatása és az elsajátított ismeretek alkalmazása érdekében.



Programunknak fontos célkitu"zése, hogy a kialakult veszélyes helyzet miatt a Nap tisztelete ne csökkenjen, hanem inkább növekedjen. Hiszen a Nap ugyanúgy segíti az életünket, mint eddig, csak éppen az emberi tevékenység miatt, az UV sugarak ártalmas hatásától az egészségünket védo", természetes védelmi rendszer megsérült, s most ehhez a megváltozott helyzethez kell alkalmazkodnunk. Ennek a gondolatnak a továbbadásában segít "A Nap tisztelete" címu" rész.



Az összeállított elo"adásokat, az egyes oldalakat a programot használó tanárok, diákok saját elképzeléseik szerint felhasználhatják. Az oldalak kiválasztásával, átrendezésével új, saját tantárgyukhoz, témakörükhöz illeszkedo" elo"adásokat állíthatnak össze. Ezért a "Letöltés" részben az oldalakat mindenki számára hozzáférheto"vé tettük. (Azt kérjük, hogy a szerzo"k nevét ebben az estben is tüntessék fel.)



Amennyiben a biztonságos napozásról részletesebben is tájékozódni kívánnak, akkor tekintsék meg - a csak ezzel a kérdéssel foglakozó - honlapunkat. Itt megtalálható az UV sugárzás másnapra várható elo"rejelzése és - terveink szerint - a pillanatnyi értékei is. Felmerülo" kérdéseire pedig szakemberek válaszolnak.


Kérjük, hogy az oktatási anyag használatáról, tanítási tapasztalatairól tájékoztasson, és véleménye megírásával - amelyet a következo" címre váruk: oktatas AT napsugarzas.hu - segítse további munkánkat.



Ha figyelünk a hazai és nemzetközi szakemberek által kidolgozott tanácsokra, akkor továbbra is gondtalanul élvezhetjük a nyár örömeit.



Kellemes nyarat kívánunk az iskola minden tanulójának és dolgozójának.



Budapest, 2007. május Üdvözlettel:



Polacsek Györgyi és Antal Z. László

a program vezeto"i

begin:vcard
fn;quoted-printable:Attila B=C3=A9rces, Ph.D.
n;quoted-printable:B=C3=A9rces, Ph.D.;Attila
org:Hungarian Academy of Sciences;Research Group for Biophysics
adr:;;POB 263;Budapest;;1444;Hungary
tel;work:+36-1-2662755/4048
tel;fax:+36-1-2666656
x-mozilla-html:FALSE
version:2.1
end:vcard



  • [Fizinfo] Biztonságos napozás, Attila Bérces, 06/08/2007

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page