Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Teljes holdfogyatkozás március 3-áról 4-ére virradóan!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Teljes holdfogyatkozás március 3-áról 4-ére virradóan!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Teljes holdfogyatkozás március 3-áról 4-ére virradóan!
  • Date: Fri, 02 Mar 2007 01:54:21 +0100
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: "ELFT H&#205;RAD&#211;" <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: Magyar Csillagászati Egyesület


Teljes holdfogyatkozás március 3-áról 4-ére virradóan!


Szombatról vasárnapra virradó éjszaka teljes holdfogyatkozás figyelhető meg hazánkból az éjszakai órákban! A jelenség bemutatására országszerte távcsöves megfigyelőakciókat szervez a Magyar Csillagászati Egyesület. A holdfogyatkozás szabad szemmel és kisebb távcsővel egyaránt jól megfigyelhető.


A Hold a Föld félárnyékába este negyed 10-kor kezd belépni, de a sötétedés ekkor még szabad szemmel nem érzékelhető. A teljes árnyék először fél 11-kor érinti a Hold peremét, majd égi kísérőnk egyre mélyebbre merül az árnyékba. A teljes fogyatkozás háromnegyed 12-kor kezdődik, és hosszú ideig, egy és egynegyed órán keresztül tart. Ez idő alatt a Hold vöröses színben dereng, amelyet a Föld légkörén átszűrődő fény okoz. (A Holdról nézve ekkor teljes napfogyatkozást láthatnánk, úgy, hogy a Föld sötét korongját vörös "glória" venné körül.) A teljes fogyatkozás 1 óra körül ér véget, a következő egy és egynegyed órában az árnyék fokozatosan "levonul" a Holdról, és kísérőnk visszanyeri teljes fényét.

A jelenség alkalmából az ország 25 településén várják az érdeklődőket a Magyar Csillagászati Egyesület lelkes tagjai. A helyszínek listája, továbbá a holdfogyatkozással kapcsolatos számos információ és sajtóanyag megtalálható az interneten, az MCSE hírportálján:

http://hirek.csillagaszat.hu


A fogyatkozás éjszakáján a bemutatók központi helyszínén, az óbudai Polaris Csillagvizsgálóban a távcsöves bemutató mellett szabadtéri előadások várják az érdeklődőket. Itt a holdfogyatkozások létrejöttéről, a Hold földrajzáról, a Hold-expedíciók leszállóhelyeiről és azok megfigyeléséről, továbbá a tervezett emberes holdprogramokról lesz szó. (Az előadásokat az interneten is közvetítjük.) Információk a Polaris Csillagvizsgálóról:

http://polaris.mcse.hu


További információk:

- Mizser Attila - tel.: +36-70-548-9124 - e-mail:
mcse AT mcse.hu
- Kereszturi Ákos - tel.: +36-30-343-7876 - e-mail:
kru AT mcse.hu



  • [Fizinfo] Teljes holdfogyatkozás március 3-áról 4-ére virradóan!, Tepliczky István, 03/02/2007

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page