Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Evfordulok

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Evfordulok


Chronological Thread 
  • From: Gyula Radnai <radnaigyula AT ludens.elte.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Evfordulok
  • Date: Thu, 11 Jan 2007 15:51:06 +0100
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: "ELFT H&#205;RAD&#211;" <fizinfo.lists.kfki.hu>

Kedves Kollegak,
Horvath Istvan levelere reagalva, egyaltalan nem a teljesseg igenyevel, eppen csak az emlites szintjen szeretnek emlekeztetni nehany tovabbi evfordulora.

150 eve, 1857-ben szuletett:
Gothard Jeno csillagasz, asztrofizikus, es Straub Sandor gepeszmernok, az elektrotechnikai muzeum megalapozoja. Gothard Jenorol valoszinuleg megemlekeznek a csillagaszok Szombathelyen, Straub Sandorrol a vegetalo elektrotechnikai muzeumban, vagy szulovarosa, Szolnok gimnaziumaiban emlekezhetnek meg.

100 eve, 1907-ben halt meg Melczer Gusztav krisztallografus, a kristalytan magantanara a budapesti tudomanyegyetemen, és Bein Karoly, a budapesti rabbikepzo intezet tankonyviro fizikatanara. Mindketten tagjai voltak az Eötvös Lorand alapitotta Mathematikai es Physikai Tarsulatnak, egykori munkahelyeiken illetve a Tarsulat megfelelo szakcsoportjaiban lehetne roluk megemlekezni. Ugyancsak 100 eve,1907-ben halt meg Mechwart Andras, a Ganz elektrotechnikai ostalyanak eletrehivoja, Zipernovszky, Deri, Blathy es Kando felfedezoje, aki vilaghiru, globalis vallalatta fejlesztette a Ganz gyarat. A Ganz Villamossagi Gyar helyen nemreg meg almokat almodhattunk, ma pedig a jovo hazaval es a csodak palotajaval ismerkedhetunk. Vajon hol fognak megemlekezni Mechwart Andrasrol?

Vegul a legszomorubb evfordulo: 50 eve, 1957-ben halt meg Neumann Janos.

A hazai kozepiskolakban 'evfordulos haziversenyeket' lehetne rendezni az interneten elvezettel szorfolo diakok szamara, kutassanak fel minel tobb dokumentumot, keressek a hazai es kulfoldi informaciokat. Igy derulhet feny azokra az anomaliakra is, melyeket Horvath Istvan emlitett. A kovetkezo lepest az ELFT tehetne meg.

Udvozlettel:
Radnai Gyula.



  • [Fizinfo] Evfordulok, Gyula Radnai, 01/11/2007

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page