Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Világokon át c. mûsor ismét

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Világokon át c. mûsor ismét


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT jedlik.phy.bme.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Cc: forizs AT geokemia.hu
  • Subject: [Fizinfo] Világokon át c. mûsor ismét
  • Date: Sun, 12 Mar 2006 18:45:34 +0100
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT H&#205;RAD&#211; <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: BME Fizikai Intezet

Tisztelt Lista! Kedves Martini Dániel, Fórizs Istvan!

Azért hoztam szóba ezt a műsort itt a fizinfón, mert a műsorújság olvasása után, elolvastam a sorozat honlapját is, és arra a megállapításra jutottam, hogy tiptkus a tudományt hamis színben feltűntetni akaró műsorról van szó. Az első rész ismeretében ez a mondat már állítás. Szeretném ha közösen védnénk meg a fizikát a félremagyarázástól. Súlyos szavak ezek! A szereplők egy része nem kifogásolható, sőt várhatóan érdekes is lesz amit mondani fognak, azokra a szereplőkre gondolok akik nem természettudósok és nem a fizikáról fognak (félre)beszélni. Azok akik a tudományt, a természettudományt fogják képviselni - a tudatos szerkesztői munka eredményeként - már egyéb helyen felhívták magukra a figyelmemet (többünk figyelmét). Ez "jogosított fel" arra, hogy előre szójak, aggódjak a tervezett műsor sorozat ellen. (Az első rész sajnos igazolt.)

Az előző levelemben kiemeltem egy "lézerfizikával foglalkozó elismert hazai tudóst", Héjjas Istvánt. Nos vele az a kifogásom, hogy nem az akinek állítják. Lézerfizikával foglalkozó körökben ismeretlen, mitöbb publikációja sincs tudtommal. Van a hazai lézerfizikának nemzetközileg elismert tudósa, szerencsére nem csak egy. Miért nem közülük választott a szerkesztő? Héjjas Úr ősszel szerepelt a A FIZIKA LEGÚJABB FEJEZETEI című rendezvényen.

https://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo/2005-November/005623.html

Ezt a Stratégiai Kutató Intézet által szervezett rendezvényt legjobban minősíti, hogy "fizikusok mumusa" is az előadók listáján volt. Az ELFT elhatárolódni volt kénytelen a rendezvénytől a Fizika Évében. A metafizika hazai művelői sajátságos aknamunkát végeznek. Éremes egy rövid gondolatot idézni egyik írásukból:

"A magyar tudomány újtudást teremtő teljesítménye már mérhető. A szerénység követelményei tiltják, hogy saját szellemi műhelyeink és közvetlen partnereink eredményeit kiemeljem, ám arról talán rossz reflexek kiváltása nélkül beszámolhatok, hogy a hazai emblematikus gondolkodók közül kikre figyelünk fokozottan és folyamatosan. Íme, a névsor: például a filozófus Pethő Bertalan, a filozófusi időszakába lépő Hankiss Elemér, a pszichológia filozófiáját itthon megteremtő Pléh Csaba, az agykutató Vizi E. Szilveszter (nem azért, mert most akadémiai elnök), a kozmológus Székely László, az informatikus Roska Tamás, a pedagógus Zsolnai József, a filozófiai istentant publikáló Weissmahr Béla, a teológus Szathmáry Sándor, a valláspszichológus Szász Ilma, a jövőtudat-építő László Ervin, a környezetgazdász Kindler József, a szociológus Ferge Zsuzsa, a nanotechnológiával foglalkozó Csurgay Árpád, és természetesen még sokan mások. Nem szeretnék azonban elfelejtkezni – támadottságuk ellenére – a tudomány határait keményen tágító útkeresőkről: ismét csak példaként a néprajzos Pap Gáborról, a fizikus Egely Györgyről, a csillagász Grandpierre Attiláról, a parapszichológus Paulinyi Tamásról, a fizikus Kisfaludy Györgyről, a halál utáni életet kutató Pilling Jánosról, a sort ismét folytathatnám sokáig."

Hátborzongató, hogy kiket emleget a cikk szerzője egy mondatban! Ha folytatná a sort a szerző akkor Balog Béla (hídmérnök) és Gyurcsok József távgyógyító, esetleg Uhrin Ferenc György a földmágneses tér nemzetközi hírű kutatója (http://osero.hu/os-olvas.htm) következhetne.... Az idézet a SULINET-ről származik. Aki végképp el akarja rontani a napját és vállalkozik, hogy az egész cikket elolvassa, a címe:

http://www.sulinet.hu/evilag/2002/augusztus/04.pdf

Ha még javasolhatok vérlázító írást akkor javaslom ugyanennek a számnak (EVILAG 2002 augusztus) a nyitó cikkét, amely a hitelességét adja a fenti írásnak, ekkor indult útjára az újság:

http://www.sulinet.hu/evilag/2002/augusztus/01.pdf

Nagyon sok érdekes információ olvasható ezekről még a neten, és sok információ birtokába jutottam amióta a Budapesti Szkeptikus Konferenciát megrendezzük a Műegetemen. A listát nem kívánom túlterhelni, ha valakit részletesebben érdekel a téma akkor azt a magán levelezés keretében tegyük...

Härtlein Károly




  • [Fizinfo] Világokon át c. mûsor ismét, Härtlein Károly, 03/12/2006

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page