Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Meghívó a Tudomány Napja alkalmából

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Meghívó a Tudomány Napja alkalmából


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Cc:
  • Subject: [Fizinfo] Meghívó a Tudomány Napja alkalmából
  • Date: Wed, 26 Oct 2005 18:19:24 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Kedves Szkeptikusok!

Itt egy remek alkalom, hogy egységesen lépjünk fel az áltudományok terjeszto"ivel szemben. Az alábbi meghívó, az Eötvös Loránd Fizika Társulathoz érkezett a mai napon. A meghirdetett rendezvény is közpénzeket herdál. A Millenáris egy nagyon nagy ismertségu" hely, ahol nem is olyan régen az "Álmok Álmodóit" mutatták be. Felháborítónak tartom, hogy a Tudomány Napja alkalmából éppen Egely György a szervezo"k által kiválasztott személy, akit egy elo"adás megtartására kértek fel. A Csodák Palotája szomszédságában, egy ilyen elo"adás, amely szöges ellentétben áll a természettudományos tényekkel, méltatlan a fizika évéhez.


Mindenkit megkérek, hogy tekintélyét és kapcsolatait vesse latba, hogy az elo"adás meghiúsuljon.
A véleményem szerint ez intézményesített népbutítás!


A Fizika Évében, a Millenárison, a Csodák Palotája mellett, a Tudomány Napján egy hiteltelen, szélhámos fog tényként valótlanságokat állítani. Az elo"zetesben ezt meg is hirdeti: "Minden jel arra mutat, hogy évszázadokkal ezelõtt fontos kérdésekben tévútra jutott a fizika, s emiatt a technika fejlõdése."

Härtlein Károly

----- Original Message -----
From: Czicze Andrea
<mailto:aczicze AT millenaris.hu>
To: undisclosed-recipients: <mailto:undisclosed-recipients:>
Sent: Wednesday, October 26, 2005 7:24 AM
Subject: Dokumentumfilm-klub a Millenárison (Egeley György, Silló Sándor...)

Kedves Cím!

Novemberi dokumentumfilm-klubunk keretében a fantasztikus filmek mellett olyan nagy "nevek" lesznek vendégeink, mint Egely György kutatófizikus, Buglya Sándor, Silló Sándor vagy Szirmai Márton rendezõk.
A filmklub programjáról - melyet Végsõ Zoltán kritkus állított össze - lentebb olvashatsz.

Szeretettel várunk Téged is!

Üdvözlettel:
Czicze Andrea
sajtóreferens
Millenáris Park
tel.:438-5322





A film forog tovább

Dokumentumfilm-klub a Millenárison



Vajon tudjuk, mi a dokumentumfilm? A valóság objektív bemutatása, vagy a film alkotójának szubjektív viszonya az adott témához?

A dokumentumfilm zavarbaejtõ mûfaj, lehet leíró jellegû, vagy kreatívan provokatív, szólhat a valóságról, amit akár fikciós elemekkel is dúsíthat. Eközben a nézõ mindvégig igyekszik saját magát, jelenét, múltját és a világról alkotott elképzeléseit a látottakon keresztül átszûrni.

Sorozatunkban olyan dokumentumfilmeket mutatunk be, amelyek egy bizonyos ponton megállnak, majd esetleg újra indulnak, vagy éppen egy korábban elkezdõdött történet végére tesznek pontot. Meghívott vendégeink a film alkotói, szereplõi, a feldolgozott téma szakértõi, akikkel - a közönség bevonásával - a filmekrõl és onnan tovább lépve a nyitva hagyott kérdésekrõl beszélgetünk.



A sorozatot összeállította és a beszélgetéseket vezeti: Végsõ Zoltán kritikus



19.00 Millenáris Park - D elõadó



Jegyár: 500 Ft

Diákoknak: 300 Ft

Bérlet: 3000 Ft





November 3.,csütörtök



Egely György: Tiltott találmányok

A Tudomány Napja alkalmából









Vendég: Dr. Egely György, kutatófizikus



1712-ben egy fiatal német vándororvos, Orffyreus szokatlan szerkezetet mutat be: egy kereket, ami állandóan forog, súlyokat emel fel, hónapokon át lezárt szobában is mozog, s másik állványra is áthelyezhetõ. A kor tudósai és hitelt érdemlõ emberei többször is megvizsgálják a szerkezetet, látják, hogy nem külsõ hatás mozgatja a kereket. A feltaláló nem árulja el, inkább a sírba viszi a titkot, de a 100.000 talléros vételárból nem enged...

Az 1920-as években egy fiatal amerikai elektrotechnikus, H. Moray egy fadobozt mutat be, amelyben kékesen világító csövek vannak, s több kW elektromos energiát ad le heteken keresztül. Titkát a sírba viszi, mert senki nem fizeti meg a kért vételárat...

Az 1930-as években egy osztrák erdész, Schauberger megdöbbenve látja, hogy a pisztrángokat nem sodorja le a gyors hegyi patak. Kopoltyújukat tanulmányozva olyan áramlási csatornát épít, amelybõl a víz nagyobb energiával lép ki, mint ahogy belépett. Kevesen segítik a munkáját, eredményeit nem tudja hasznosítani...

Nikola Tesla, korunk nagy feltalálója a 30-as éveken olyan villanyautót épít, amihez nem kell külsõ energiaforrás. Õ mégis szegényen, elhagyatottan hal meg...

Az ehhez hasonló esetek, történetek folytatódnak a legutóbbi évtizedekig, sorra tûnnek el ilyen találmányok feltalálóikkal együtt. Minden jel arra mutat, hogy évszázadokkal ezelõtt fontos kérdésekben tévútra jutott a fizika, s emiatt a technika fejlõdése. Nem túlzás azt állítani, hogy ebbe több milliárd ember pusztult bele ezidáig. Akik látták a kiutat, és mûködõ, olcsó és tiszta többletenergiát adó szerkezeteket is készítettek, azokat eltaposták a tudomány és az ipar vezetõi. Emiatt marad a szegénység, az energiaválság és a környezetszennyezés. Ma már tudni lehet, hogy hol és mit rontottunk el.





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page