Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Részleges napfogyatkozás okt. 3-án!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Részleges napfogyatkozás okt. 3-án!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <tepi AT mcse.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Cc:
  • Subject: [Fizinfo] Részleges napfogyatkozás okt. 3-án!
  • Date: Fri, 30 Sep 2005 00:30:34 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>
  • Organization: Magyar Csillagászati Egyesület



Részleges napfogyatkozás október 3-án!


2005. október 3-án, hétfő délelőtt Magyarországról részleges napfogyatkozás tanúi lehetünk. A jelenség helyi időben 10 óra után pár perccel kezdődik, maximális fázisát fél 12 előtt éri el, a jelenség vége pedig háromnegyed 1 környékén következik be. A fogyatkozás nagysága (a holdkorong kitakarása a Nap átmérőjében kifejezve) a földrajzi helytől függően 48-58% közötti.

A jelenség szabad szemmel nem figyelhető meg biztonságosan, hiszen a Napba való közvetlen beletekintés maradandó látáskárosodást okoz! Veszélyesek a házilag készített eszközök is (kormozott üveg, floppyn, CD-n keresztüli nézés), mert ezek nem szűrik ki megfelelően a szemkárosító sugárzási tartományt. Legalább 14-es fokozatú hegesztőüveget használhatunk, ill. jó szolgálatot tehetnek az 1999-es teljes napfogyatkozáskor árusított, még nem lejárt szavatosságú napfogyatkozás-néző szemüvegek.

A Magyar Csillagászati Egyesület Budapest több pontján és országszerte szervez csillagászati bemutatókat - ezeken megfelelő szűrővel ellátott távcsővel, vagy a Nap képének kivetítésével veszélytelen módon kísérhető figyelemmel a ritka jelenség. Terveink szerint több helyszínről élőben közvetítjük a jelenség lefolyását az interneten keresztül is. Budapesten az óbudai Polaris Csillagvizsgálóba (III. ker., Laborc u. 2/C.) számos látogatót, közöttük iskolai csoportokat várunk, hasonlóan más helyszínekhez.

További információ a napfogyatkozásokról, a távcsöves bemutatók helyszínének listája és élő közvetítések a Magyar Csillagászati Egyesület honlapjáról elérhető linkeken:

http://www.mcse.hu



  • [Fizinfo] Részleges napfogyatkozás okt. 3-án!, Tepliczky István, 09/30/2005

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page