Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] altudomany a Magyar Radioban ma ejszaka....

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] altudomany a Magyar Radioban ma ejszaka....


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu
  • Cc:
  • Subject: [Fizinfo] altudomany a Magyar Radioban ma ejszaka....
  • Date: Mon, 25 Apr 2005 18:39:47 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tisztelt Lista!

Az alábbi levelet kuldtem a Magyar Rádió tudományos szerkeszto"ségének:

Tisztelt Szerkeszto"ség!

Hosszú ideje figyelem Görgényi Zoltán által szerkesztett és vezetett éjszakánként jelentkezo" mu"sorukat. A közrádióban elhangzó mu"soroktól joggal elvárható, ne terjesszen áltudományos tanokat. A 2005. április 26. 0.10 - 4.00 adásukat a következo" mondatokkal ajánlják:

"Heisenberg Nobel-díjat kapott az emberi szervezet és az elektromágneses sugárzások kapcsolatainak kutatásáért. Megállapította, hogy ha 20 percig megszu"nne a különféle mágneses sugárzások rendszere, az élet összeomolna. Vannak azonban olyan kitüntetett pontjai a Földnek, ahol egyes a sugárzások ero"ssége, monotonitása meghaladja az emberi életre kedvezo" határértéket, így a szervezet elhangolódását, azaz a sejtszintu" alapreguláció zavarait idézi elo". Ugyanígy károsítanak a különféle elektromos készülékekbo"l, eszközökbo"l kilépo" elektronok által gerjesztett elektroszmog-hatások is.
Mu"sorunkban az ezeket a hatásokat harmonizáló, illetve árnyékoló rendszereket, módszereket mutatjuk be."

A 2005-ös év a Fizika Éve, ebben az évben különösen méltatlan egy fizikai Nobel-díjjal való "visszaélés" . 1932-ben a a Nobel Díjat <http://nobelprize.org/physics/laureates/1932/>valami egészen másért adományozták Werner Karl Heisenberg-nek. Ezzel a nagyrészt csak a szakma által ismert ténnyel kívánják az áltudományos nézeteket "hitelesíteni".

Telefonon megkerestem Görgényi Zoltánt és felhívtam a figyelmét a fent említett súlyos szakmai hibára, O" kikérte magának, hogy bele akarok szólni a mu"sorába, és megkérdo"jelezte társulatunk kompetenciáját.

Kérem vizsgálják ki a mu"sor szakmaiságát, és hassanak oda, hogy ilyen mu"sor - amelyben alattomosan visszaélnek egy tudós hírnevével, egy tudományos díj tekintélyével és áltudományos nézeteket terjesztenek - az adófizeto"k pénzén mu"ködo" rádióban ne kerülhessen adásba!

A mennyiben a szerkeszto" úr a fenti állítását hiteles forrásból igazolni tudja, abban az esetben legyen szíves azt megnevezni. Ellenkezo" esetben elvárjuk a helyreigazítást.

Härtlein Károly
Eötvös Loránd Fizikai Társulat
fo"titkár helyettes
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=134276






Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page