Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Magyar dicsoseg a fizika eveben

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Magyar dicsoseg a fizika eveben


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT sunserv.kfki.hu, tanforum AT sunserv.kfki.hu, oveges AT csopa.hu
  • Cc:
  • Subject: [Fizinfo] Magyar dicsoseg a fizika eveben
  • Date: Tue, 12 Apr 2005 22:48:41 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Kisbolygót nevezett el az IAU Öveges József zalai születésű fizikusról



A Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) illetékes bizottsága a 67 308-as sorszámú kisbolygónak az Öveges nevet adta, Öveges József tiszteletére.

Öveges József Pákán született 1895-ben, elhunyt Budapesten 1979-ben. Sírja Zalaegerszegen található. Korának egyik legismertebb ismeretterjesztője volt, és fizikatanárok sokaságának volt profeszora. Fizikai témájú ismeretterjesztő könyvei mind a mai napig kedvelt olvasmányok, amelyek elsősorban a kísérletezés, a saját magunk általi megfigyelések útján ismertetik meg a fizikát.

A 2005. 04. 08-a óta hivatalosan is (67 308) Öveges nevet viselő kisbolygót Sárneczky Krisztián és Kiss L. László fedezte fel a Magyar Tudományos Akadémia Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézetének 60 cm nyílású Schmidt-távcsövével még 2000-ben. A kisbolygót sikerült néhány napig nyomonkövetni, ehhez felhasználták a felfedezők kérésére a Csizmadia Szilárd által a felfedezést követő egy hétben készített felvételeket is. A felfedezők ezért őt kérték fel, hogy tegyen javaslatot a kisbolygó nevére, aki a kiváló fizikus nevét javasolta.

A kisbolygó pályája kb. 9,6 fokkal hajlik az ekliptika síkjához, excentricitása 0,098. A (67 308) Öveges a Napot mintegy 5,2 év alatt kerüli meg.

Härtlein Károly



  • [Fizinfo] Magyar dicsoseg a fizika eveben, Härtlein Károly, 04/12/2005

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page