Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] memoria-ado

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] memoria-ado


Chronological Thread 
  • From: Horvath Zoltan <horvath AT szfki.hu>
  • To: Fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Cc:
  • Subject: [Fizinfo] memoria-ado
  • Date: Tue, 29 Mar 2005 15:06:33 +0200
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/fizinfo>
  • List-id: ELFT HÍRADÓ <fizinfo.lists.kfki.hu>

Tisztelt Kollégák!

Elnézést az off-topic-ért, de finoman szólva is felkaptam a vizet, mikor megtudtam, hogy az Artisjus nevû cégnek 2003-an 2.4 milliárd forint bevétele volt csak(!) az “üres adattárolókból”. Az idén nyilván már lényegesen több lesz.

Ez a díj törvény szerint “jár”(!) nekik, mert: “ … nem lehet kizárni, hogy azokon filmeket, de fõleg zenéket tárolnak … el nem tudják képzelni, hány zeneszám fér el egy ilyen memórián!” … ecseteli az indokot a cég jogásza egy interjúban. (No itt pöccentem be …)

El nem tudja képzelni a fõjogász úr (és a törvényalkotók), hogy ugyanezeken a memóriákon hány mérési adat, cikk, ábra, elõadás stb. anyaga fér el.

A befolyt díjakból “kompenzálják” meghatározott algoritmus szerint a hazai zeneszerzõket és elõadókat, akiknek súlyos bevételkiesést okoznak az illegális kalózmásolatok.

És a mi jogdíjainkkal mi lesz? Minket ugyan kevéssé “kalózmásolnak” (sajnos), de az azért már túlzás, hogy még fizessünk is!

Kis munkával pontosítható, de valószínû, hogy a hivatalos hazai memóriafogyasztás nem elhanyagolható hányadát a kutatók és oktatók produkálják. Mivel szerte Európában nálunk a legmagasabbak ezek a “jogdíjak” (!!! .. amiket egy magáncég határoz meg, most épp “kisérleti jelleggel”?! http://www.artisjus.hu/felhasznaloknak/aktualis_jogdijkozlemeny_U.html), a profi hazai kalózmásolók amúgy sem itthon vásárolnak adathordozókat, fõleg nem számlára. Így még nagyobb lehet a súlyunk a hazai legális (nem feketepiaci) fogyasztásban, mint az statisztikailag becsülhetõ lenne.

Nagyon óvatos becsléssel (pl. max. 3-4%?) az MTA és az OM kutatói, oktatói csak 2003-ban 60 - 80 Millió Ft feletti összeggel “támogatták”, a kutatásra, oktatásra szánt pénzekbõl egyesek csillogó autócsodáit, villáit (esetenként talán tényleg csak kenyerét, kalácsát) no és az említett cég csodapalotáját, alkalmazottainak álomfizetését. Mi adjuk kis témapénzeinket a fenti nemes célra, holott az általunk beszerzett memóriákon biztosan csak a mi munkánk eredményei szerepelnek.

Fura, de az Unió eltûri, hogy - hibás törvénnyel szentesített módon - a kutatásra szánt pénzek egy magáncégnél (egyesületnél), majd a szórakoztató iparban landoljanak . Itt pedig, bizonyíthatóan ez történik.

Azonnal meg kell szüntenti ezt a gyalázatos gyakorlatot (EU szerte, hisz Németországban még a PC-k után is fizetni kell)! Ha másképp nem megy, a “nekünk járó” jogdíjat kérjük. (Itt szoktak a jogászok hangosan felröhögni.)

Szerény “jogdíjunkról”, - gondolom - mind lemondanánk pl. a szükséges folyóiratok, adatbázisok elõfizetésének javára, már csak azért is, hogy nyugodtan dolgozhassunk (és újabb memóriákat vehessünk).

Szeretném kérni, hogy az Akadémia és a Minisztérium illetékesei próbáljanak eljárni, hogy ez, a tõlünk jogtalanul elvont (s könnyen számszerûsíthetõ) összeg haladéktalanul és az utolsó fillérig visszakerüljön a kutatásba, pl. mint a fenti intézmények alkalmazottait megilletõ kollektiv jogdíj.

Remélem, hogy az Artisjus parlamenti lobbyereje nem hatékonyabb, jogászai nem dörzsöltebbek, mint az oktatási-kutatási szféra csatarendbe állítható hasonló szakmai háttere, … de ha mégis, … akkor dalolva fizetünk, … s e dalokat rakjuk a memóriákra saját tudományos eredményeink helyett … akkor ugyanis már nekünk is jár valami aprópénz. Lsd: (http://www.artisjus.hu/szerzoknek/legyen_artisjus_tag.html)

Horváth Zoltán
MTA SZFKI




  • [Fizinfo] memoria-ado, Horvath Zoltan, 03/29/2005

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page