Skip to Content.
Sympa Menu

tanforum - [Tf] meghivo - Matyas kiraly mesemondo verseny dontoje szept.30

tanforum AT lists.kfki.hu

Subject: Tanárok vitafóruma

List archive

[Tf] meghivo - Matyas kiraly mesemondo verseny dontoje szept.30


Chronological Thread 
  • From: Zimanyi Magdolna <mzimanyi AT sunserv.kfki.hu>
  • To: tanforum list <tanforum AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Tf] meghivo - Matyas kiraly mesemondo verseny dontoje szept.30
  • Date: Wed, 24 Sep 2008 22:02:41 +0200 (CEST)
  • List-archive: <http://mailman.kfki.hu/pipermail/tanforum>
  • List-id: Tanárok vitafóruma <tanforum.lists.kfki.hu>

T. Tanforum,

kérésre továbbítom az alábbi meghívót, amely elsösorban magyartanárokat érdekelhet.

A meghívó a Mátyás király mesemondó verseny döntöjére szól, szept. 30. d.e. 10 órára, az Országos Széchényi Könyvtárba.

Egy kiegészítés: Elek nagyapó kútja az I. ker. Döbrentei téren található.

-------------------- továbbított meghívó ------------------

RENESZÁNSZ ÉV - 2008

A Mesék Mátyás királyról országos mesemondó verseny döntője -
a Mesék Mátyás királyról című multimédiás honlap bemutatója - koszorúzás a magyar népmese napján


MESÉK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL - ORSZÁGOS MESEMONDÓ VERSENY

A Mesék Mátyás királyról című országos mesemondó versenyben regéket, mondákat, népmeséket és népmese-feldolgozásokat adtak elő 10-18 év közötti diákok. A szeptember 13. és 17. között lezajlott hét területi válogatóból 25 diák jutott az országos döntőbe.

Az április óta zajló iskolai, helyi válogatókra legalább háromezren tanultak meg és mondtak el egy-egy mesét Mátyás királyról. A területi döntőkben mintegy 350 diák vett részt. A versenyek lebonyolításában az egri Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár, a kecskeméti Katona József Megyei Könyvtár, a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Információs Központ Gyermekrészlege, a tapolcai Wass Albert Városi Könyvtár és Múzeum, a kaposvári Megyei és Városi Könyvtár, a szentendrei Pest Megyei Könyvtár és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium voltak segítségünkre.

A Reneszánsz Év Programiroda támogatásával meghirdetett mesemondó sorozat megrendezésében a nemzeti könyvtár együttműködő partnere az Egyszervolt a Magyar Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány, szellemi támogatói a Magyartanárok Egyesülete, a Magyar Olvasástársaság és a Budavári Önkormányzat voltak.

A DÖNTŐ

Az országos mesemondó verseny döntője 2008. szeptember 30-án délelőtt 10 órakor kezdődik az Országos Széchényi Könyvtárban. A döntőbe 25 mesélő jutott - Zalaszentivántól Orosházáig, Szombathelytől Nagybányáig (Máramaros megye, Románia). A versenyzők neves zsűri előtt szerepelnek, melynek tagjai:

* Boldizsár Ildikó mesekutató;

* Fenyő D. György középiskolai tanár, a Magyartanárok Egyesületének
alelnöke;

* Gabnai Katalin drámapedagógus;

* Helyey László színművész (elnök);

* Nagy Attila olvasásszociológus.

A verseny két fődíja Józsa Judit kerámiaszobrász és Várnai Zsuzsanna textilműves felajánlásaként egy-egy alkotásuk, melyeket a művészek személyesen adnak át az ünnepélyes díjkiosztáson. A döntőbe jutott minden diák ajándékot kap.

A huszonöt versengő előadását utóbb bárki meghallgathatja, mivel azok felkerülnek a "Mesék Mátyás királyról" című ünnepi honlapra.

MESÉK MÁTYÁS KIRÁLYRÓL - MULTIMÉDIÁS HONLAP

A multimédiás honlap OSZK Elektronikus Dokumentum Központja vezetésével az Egyszervolt a Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány, valamint a Magyar Katolikus Rádió együttműködésében készül. A honlap ünnepélyes, műsoros bemutatója 2008. szeptember 30-án - a mesemondó verseny döntője után - az Országos Széchényi Könyvtár dísztermében lesz.

A Mesék Mátyás királyról című digitális gyűjtemény arculatának ihlető motívumai az OSZK-ban őrzött Korvinák iniciáléi, díszítései. A nemcsak gyerekeknek készülő szolgáltatás majd 200 mesét (Kriza Ildikó és Kóka Rozália gyűjtései) és közel 40 egyéb szöveget tartalmaz - köztük Galeotto Marzio Mátyás királynak kiváló, bölcs, tréfás mondásairól és tetteiről szóló könyvének történeteit. Szépirodalmi bibliográfia, történelmi tanulmány és galériák is gazdagítják a honlapot. A Galériákban a Hunyadi Mátyással kapcsolatos miniatúrákból és metszetekből teszünk közzé összeállítást, melyet Tóvízi Ágnes a nemzeti könyvtár Régi Nyomtatványok Tára munkatársa válogatott, valamint külön is felvonultatjuk a Jankovics Marcell által Kríza Ildikó kötetéhez készült tizennyolc illusztrációt. A honlap számára Boldizsár Ildikó írt bevezetőt. A Magyar Katolikus Rádióval való együttműködésben 109 szöveg (mese) hangfelvétele készül el. A meséket Helyey László színművész olvassa fel. A programozási feladatokat az Egyszervolt munkatársai végezték el.

KOSZORÚZÁS A MAGYAR NÉPMESE NAPJÁN

A bemutatót követően a résztvevők megkoszorúzzák Benedek Elek apó kútját. Mesegyűjtő írónk születésének évfordulója 2005 óta a magyar népmese napja.

--------------------------------------------

Továbbította üdvözlettel

Zimányi Magdolna

KFKI Részecske- és Magfizikai Kutató Int.
Számítógép Hálózati Központ | Levélcím: H-1525 Budapest 114, Pf. 49
Tel: (+36-1)-392-2558 | FAX: (+36-1)-392-2503
E-mail:
mzimanyi AT sunserv.kfki.hu
|URL: http://www.kfki.hu/~mzimanyi
--------------------------------------------------------------------

  • [Tf] meghivo - Matyas kiraly mesemondo verseny dontoje szept.30, Zimanyi Magdolna, 09/24/2008

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page