Skip to Content.
Sympa Menu

tanforum - Re: [Tf] Ingyenes tankönyvellátás

tanforum AT lists.kfki.hu

Subject: Tanárok vitafóruma

List archive

Re: [Tf] Ingyenes tankönyvellátás


Chronological Thread 
  • From: Szalay Sándor <szalay.sandor AT axelero.hu>
  • To: tanforum AT sunserv.kfki.hu
  • Subject: Re: [Tf] Ingyenes tankönyvellátás
  • Date: Tue May 20 19:19:00 2003
  • List-archive: <http://sunserv.kfki.hu/pipermail/tanforum/>
  • List-id: Tanárok vitafóruma <tanforum.lists.kfki.hu>

A sorok közé írtam néhány dolgot.

leveld wrote:
Tisztelt Listatagok!
Az ingyenes tankönyvellátással kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel általános iskolánkban:
1. A rendelet szerint 1-8. évfolyamokon a fogyatékos és tartósan beteg tanulók részesülnek benne. Vonatkozik-e ez arra a tanulóra, akinek a testvére a tartósan beteg a családban?

Nem, hiszen akkor duplán illetné meg a kedvezmény.

2. A rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő 1-4. osztályosok esetén mi a helyzet, ha a nyár folyamán változás áll be a család anyagi helyzetében.

A válasz attól függ, hogy ez a változás megszünteti-e a rendszeres támogatást, illetve csak ősszel kap-e a tanuló könyvet. A jogosultságot a juttatás igénybevételekor kell elbírálni.
3. A tervezéssel júniusban el kell készülni, be kell gyűjteni a szükséges igazolásokat. Mi a helyzet ott, ahol háromgyermekes család esetében a legidősebb utolsó évfolyamos. Az családi pótlék igazolásban még három gyermek szerepel (jogosan), de szeptembertől már csak két eltartott lesz a családban.

Lásd az előző választ, azaz a juttatáskor kell elbírálni a jogosultságot.
4. Milyen ötletek vannak a kapott normatíva és a tényleges tankönyvek ára közötti hézag kitöltésére?

Gondolom, az az eset érdekes, amikor egyes évfolyamokon kevesebb a normatíva összege a megrendelt könyvek áránál. Az iskolának, illetve a fenntartónak kell elszámolni, tehát bármilyen átcsoportosítás lehetséges, amennyiben van kik között átcsoportosítani.

Elképzelhető, hogy nincs lehetőség az előzőekben leírt átcsoportosításra, de ad kiegészítő támogatás a fenntartó, iskolai alapítvány vagy bárki, illetve felhasználható erre a minden tanulót megillető 2400 forint is, hiszen annak egy részét mindenképpen iskolai vásárlásra kell fordítani. (Ehhez tantestületi döntés kell és szülői fórumok véleményének kikérése. Lásd 5/1998 MKM számú rendeletben.)

Amennyiben így sem jön ki a tankönyvek ára, akkor a tantestület törvényszegést követett el és vállalja ennek minden következményét. (Lásd 2001. évi 37. törvényben.)
--
Szalay Sándor
+36 30 931 9859





Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page