Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - Re: [Fizinfo] Modified kinematic problem to be solved (fwd)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

Re: [Fizinfo] Modified kinematic problem to be solved (fwd)


Chronological Thread 
  • From: SIMON Ferenc <f.simon AT eik.bme.hu>
  • To: Banyasz Istvan <banyasz.istvan AT wigner.hu>
  • Cc: fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: Re: [Fizinfo] Modified kinematic problem to be solved (fwd)
  • Date: Tue, 2 Jul 2024 09:00:32 +0200 (CEST)

Kedves Kollégák,

Felhívom a figyelmet a feladat egy érdekes evolúciójára, ami lehet, hogy egy érdektelen részlet: az eredeti levélben Type 90 torpedó szerepelt, de most már type 95 van IStván legutóbbi levelében... Ahogy írtam előző levelemben, a 90-es típust nem lőhették ki tengeralattjáróról. Akkor most mi is volt az eredeti feladatban? Vagy vki észrevette a tévedést és korrigálta az "eredeti" szöveget?

Még egy érdekesség: ha a történeti hűséget vizsgáljuk, az I 58 nem volt képes 40 km/h-ra... https://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_submarine_I-58_(1943)

Szerintem aki kitűz egy ilyen feladatot, az vagy legyen precíz ha már ennyi adatot, tengeralattjáró típusát, modellszámát, dátumokat stb. beletesz, vagy legyen a feladat absztrakt, tiszta fizika feladat. Ha irreális adatok vannak, az pont azt sugallja (amit a fizikus szemére rónak gyakran), hogy irreális problémákkal gurigáznak.

A fizikát illetően azzal értek egyet, hogy a feladat jól van megfogalmazva, ha azonos a két hajó vektora, és a kilövés pillanatában 10 km-re vannak egymástól, akkor hogy szemben vagy egy irányban mozognak, az érdektelen. A víz jelenléte miatt ez nem egy sima mozgásvektoros összeadós probléma. A torpedó aktív hajtása miatt a hajtótól kapott kezdeti impulzus elvész néhány méteren belül. A torpedó magát kormányozza, kilövés előtt beállítanak egy szöget (vagy iránytűs, vagy giroszkópos megoldással) és kilövés után beáll abba magától néhány méteren belül.

Ezért ha szavazni kell (miért is ne) akkor továbra is az 55 fok mellett teszem le a voksomat.

üdvözlettel:
Simon Feri



Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page