Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] A mindent mérő óra, ami kincset keres, és még az utat is megmutatja - Vukics András előadása (ELTE ATomcsill)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] A mindent mérő óra, ami kincset keres, és még az utat is megmutatja - Vukics András előadása (ELTE ATomcsill)


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] A mindent mérő óra, ami kincset keres, és még az utat is megmutatja - Vukics András előadása (ELTE ATomcsill)
  • Date: Thu, 11 Jan 2024 12:25:54 +0100
  • Authentication-results: smtp012.wigner.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu
  • Mail-reply-to: level AT tepi.hu


Élő közvetítésünk január 11-én, csütörtökön 17 órától:

Vukics András (Wigner FK):
A mindent mérő óra, ami kincset keres, és még az utat is megmutatja
(ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat)

Az előadásban a kvantumtechnológia legrégebbi eszközeit, az atomórákat mutatom be. E mérőeszközök pontossága már az 1950-es évekre meghaladta a Föld forgásának pontosságát, így az atomórákra alapozták a másodperc SI-egység és az egyezményes koordinált világidő definícióját, jelenleg pedig már számos fontos technológia alapját képezik. Az SI több más egysége is visszavezethető a másodperc-standardra, amelynek jelentősége a 2019-ben bevezetett új, "kvantum"-SI-ben még tovább növekedett. Szó lesz az utóbbi két évtized folyamán fejlesztett optikai atomórákról, amelyek amellett, hogy az időmérési standardok következő generációját jelentik, újszerű alkalmazásokat tesznek lehetővé a kronometrikus geodéziától kezdve az alapvető fizikai állandók időfüggésének vizsgálatán keresztül a sötétanyag-keresésig.

------

Az előadás helyszíne: az ELTE TTK lágymányosi északi tömbjében (1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A), az Eötvös teremben (földszint 0.83 terem). A teremhez további bejárati lehetőség: az 1. emelet 1.67-es vagy 1.68-as ajtón. Az előadássorozat honlapja: https://atomcsill.elte.hu


  • [Fizinfo] A mindent mérő óra, ami kincset keres, és még az utat is megmutatja - Vukics András előadása (ELTE ATomcsill), Tepliczky István, 01/11/2024

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page