Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Az Eu-XFEL főigazgatójának előadásai, jún. 5-7.

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Az Eu-XFEL főigazgatójának előadásai, jún. 5-7.


Chronological Thread 
  • From: VANKO Gyorgy <vanko.gyorgy AT wigner.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Az Eu-XFEL főigazgatójának előadásai, jún. 5-7.
  • Date: Thu, 25 May 2023 15:34:09 +0200 (CEST)
  • Authentication-results: smtp012.wigner.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=wigner.hu

Tisztelt Kollégák!

Szeretettel meghívjuk Önöket Prof. Robert Feidenhans'l "Európai XFEL: a világ legerősebb röntgennyalábja" című előadására.

Az Európai XFEL főigazgatója, Prof. Robert Feidenhans'l június 5. és 7. között tartózkodik Magyarországon, ezalatt a fenti témában 3 előadást is tart, ezek helye és időpontja:

2023. június 5. 14:30 Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Kondorosi Ádám terem, Szeged, Temesvári krt. 62.

2023. június 6. 14:00 Wigner Fizikai Kutatóközpont, I. épület, Tanácsterem, Budapest, Konkoly Thege Miklós út 29-33.

2023. június 7. 10:00 Eötvös Loránd Tudományegyetem, Északi Tömb 083-as Eötvös terem, Budapest XI. Pázmány Péter sétány 1/A.

Az előadások kihagyhatatlanok az ultragyors impulzusokkal, röntgensugárzással, ill. nagy kutatási infrastruktúrákkal dolgozók számára, de különösen ajánljuk minden, a modern tudomány iránt érdeklődő hallgatónak és kutatónak.

Az előadások után Prof. Feidenhans'l az érdeklődők és a potenciális felhasználók rendelkezésére áll, szeretettel várva kérdéseiket. Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy Magyarország az Eu-XFEL tagja, így kutatói jogosultak kísérleti lehetőségre pályázni, és sikeres pályázat esetén mobilitási támogatást igénybe venni.

Az előadás kivonata:

A keményröntgen-szabadelektronlézerek (XFEL-ek) intenzív ultrarövid (femtoszekundumos) röntgenimpulzusai ideálisak az anyag szerkezetének és dinamikájának atomi skálán történő vizsgálatára. XFEL-ek már több mint 10 éve működnek, és számos fizikai, kémiai, anyagtudományi és strukturális biológiai probléma megoldásával bizonyították kivételes teljesítőképességüket.
Az európai XFEL az egyik legújabb nagy kutatási infrastruktúra Európában, ami nemrég ünnepelte 5 éves sikeres működését. A létesítmény egy 3,5 km hosszú alagútban helyezkedik el, egy 2 km hosszú szupravezető gyorsítóval a hamburgi DESY-tól a schleswig-holsteini Schenefeldig, ahol a 7 kísérleti állomást tartalmazó csarnok található. Az ezeken megépített berendezések a kísérleti lehetőségek széles skáláját kínálják, és izgalmas felhasználói kísérleteknek adtak helyet a fizika, a kémia, a makromolekuláris krisztallográfia és az anyagtudomány területein.
Az Európai XFEL főigazgatója, Prof. Robert Feidenhans'l előadásban bemutatja az elvégezhető tudományos kutatások főbb alapelveit, kiemelve a szinkrotronsugárzással végzett kísérletekkel való hasonlóságukat és különbségeiket. Az előadást a a tudomány különböző területeiről vett példákkal fogja illusztrálni.

Az előadó:

Prof. Robert Feidenhans'l 2001 előtt a (dán) Riso Nemzeti Laboratórium Anyagtudományi Osztályát vezette, 2005-től a Koppenhágai Egyetem Niels Bohr Intézetének professzora, 2012 és 2017 között annak vezetője. Az Európai XFEL-nek 2017 óta főigazgatója, emellett számos intézmény/alapítvány tudományos tanácsának/kuratóriumának tagja. Karrierjét végigkísérték a nagy infrastruktúráknál (szinkrotronoknál, XFEL-eknél, neutronforrásoknál) végzett vizsgálatok; több mint 200 publikáció szerzője, h-indexe 45.

Üdvözlettel: Vankó György.
---------------------------------------------------------------------
György Vankó
Femtosecond Spectroscopy and X-ray Spectroscopy Group
Wigner Research Centre for Physics
H-1525 Budapest, P.O.B. 49., Hungary
Phone: +36-1-392-22-22 /ext. 1736
---------------------------------------------------------------------

  • [Fizinfo] Az Eu-XFEL főigazgatójának előadásai, jún. 5-7., VANKO Gyorgy, 05/25/2023

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page