Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Folyadékok fizikájáról folyékonyan - hogyan ugorjunk fejest a kutatói létbe?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Folyadékok fizikájáról folyékonyan - hogyan ugorjunk fejest a kutatói létbe?


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: FIZINFO <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Folyadékok fizikájáról folyékonyan - hogyan ugorjunk fejest a kutatói létbe?
  • Date: Thu, 9 Mar 2023 03:03:26 +0100
  • Authentication-results: smtp012.wigner.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu

https://www.galileowebcast.hu/live/live_20230309.html
Élő közvetítésünk március 9-én, csütörtökön 17 órától:

Szeidemann Ákos (Eötvös József Gimnázium, Tata):
Folyadékok fizikájáról folyékonyan - avagy hogyan ugorjunk fejest a kutatói létbe?
(ELTE "Atomoktól a csillagokig" előadássorozat)

A fizikai jelenségek megértése iránti kíváncsiság - bár néha fiatalabbaknál is megmutatkozik - középiskolás korban tud ugrásszerűen fejlődni. A fizikai gondolkodás, a valóság modellekkel való leírása, a matematika "bekapcsolása" a törvényszerűségek leírásába ekkor kezd igazán működésbe lépni. Ehhez persze a tananyagon túl izgalmas problémákkal kell szembetalálkozni. Ennek egyik terepe a verseny, melyben sok esetben nem maga a megmérettetés, hanem az addig elvezető út, a nehézségek és azok megoldásának megélése az igazi élmény. Ilyen nemzetközi verseny az IYPT (Ifjú Fizikusok Nemzetközi Tornája), amelyen a különböző országok diákcsapatai előre megadott érdekes, olykor meghökkentő, elméletileg nehezen kezelhető jelenségek kísérleti vizsgálatával, feltételeinek meghatározásával, esetleg elméleti magyarázatával, modell felállításával próbálkozhatnak. Az ifjú magyar fizikusok rendszeresen jól szerepelnek e versenyen, a kitűzött jelenségeket azonban nemcsak a versenyzők vizsgálhatják.

Előadásunkban három IYPT problémát mutatunk be a folyadékok mechanikájának témaköréből: az ún. Boycott-effektust (ha folyadékba nála nagyobb sűrűségű részecskéket helyezünk, akkor a behelyezett részecskék az edény aljára merülnek, és ennek gyorsaságát befolyásolni lehet a tartály megdöntésével), a Marangoni-effektust (előfordulhat, hogy ha víz és más folyadék (pl.: alkohol) keverékéből egy cseppet hidrofób folyadék (pl.: olaj) felszínére csöppentünk, akkor a létrejövő csepp több kisebb cseppre esik szét) és a vízfelszíni sokszög-örvényeket (ha egy rögzített hengeres edényt részben megtöltünk folyadékkal, majd a henger alsó felületének közelében egy lemezt forgatunk, bizonyos körülmények között a folyadék felületének alakja sokszögszerűvé válik). A kvalitatív értelmezésén túl megvizsgáltuk, hogy milyen releváns paraméterek befolyásolják az egyes jelenségeket. Kutatásainkat a tatai Eötvös gimnáziumban és az ELTE laborjaiban végeztük.

Attachment: live_20230309_2_big.jpg
Description: JPEG image  • [Fizinfo] Folyadékok fizikájáról folyékonyan - hogyan ugorjunk fejest a kutatói létbe?, Tepliczky István, 03/09/2023

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page