Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Hatalmas siker a fiatalok Tudományos Európa Bajnokságán

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Hatalmas siker a fiatalok Tudományos Európa Bajnokságán


Chronological Thread 
  • From: sukosd <sukosd AT reak.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Hatalmas siker a fiatalok Tudományos Európa Bajnokságán
  • Date: Fri, 30 Sep 2022 21:06:46 +0200

Tisztelt Lista!

Információképpen továbbítom.

Üdvözlettel,
Sükösd  Csaba.

*Sajtóközlemény*

*Hatalmas siker a fiatalok tudományos Európa Bajnokságán*

Az Európa Unió által évente szervezett, legrangosabb tehetség-kutató verseny döntőjét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét – melyre a világ 35 országából 65000 fiatal közül kiválasztott középiskolai fiatalok érkeztek – az idén szeptember 13-18. között rendezték meg a hollandiai Leidenben. A 14-20 év közötti fiatalok között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2021/2022. évben megrendezett Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny három első díjas pályázatának készítője képviselhette:

-Újrahasznosítható reagensrendszer fejlesztése humán testfolyadékokban jelen lévő kisméretű RNS-ek azonosítására (pályázók: *Kovács Viktória*, *Tóth Regina*)

-Rusty (pályázó: *Kovács Nóra Anna*)

-UV megvilágító berendezés fejlesztése fotokémiai ligand kapcsoláshoz (pályázó: *Barna Benedek* *László*)

 A négy lépcsős ifjú tudósok versenyének első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb max. 3 pályamunkáról a brüsszeli nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri interjúk során alakítja ki a végleges sorrendet. Idén, a Leideni Egyetem szervezésében lezajlott döntőn, a 33. EU Fiatal Tudósok Versenyén 35 országból, 132 projekt versenyzett egymással.

 Az Európa Bajnokság különdíját (European Synchrotron Radiation Facility, ESRF) *Barna Benedek László*, a Budapesti Szent István Gimnázium tanulója nyerte el projektjével. Az UV-Covbel egy olyan orvostechnikai és gyógyszerkutatási berendezés, amely a fehérjék jelölésére szolgál, ez az úgynevezett ligand alapú fotokémiai jelölés. A fehérjét az UV led megvilágítja, ezáltal egy olyan jelölés jön létre a fehérjén, ami hosszú ideig tart és sokáig vizsgálható.

 A másik különdíjat, a Bright Young Minds Award-ot, a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő díjat*Kovács Nóra Anna* nyerte el. Projektjével igyekezett megalkotni egy teljesen új viszonyulásmódot a környezetszennyezési károk csökkentésére, melyet Társadalmi Tükör Technológiának (Social Mirror Technology) nevezett el. Első prototípusával, Rusty-val, arra törekszik, hogy képfelismerésre és feldolgozásra optimalizált kisméretű robotok segítségével az eldobott hulladékok detektálásra és monitorizálásra kerüljenek. Fejlesztésével *Nóra* azokat a társadalmi csoportokat kívánja megcélozni, amelyek szeretnének egy élhetőbb környezetért apró lépéseket tenni, valamint jól rezonálnak egy robot által felmutatott Társadalmi Tükör Technológia jelenségére. Ez a technológiai tükör nagyban hozzájárulhat a társadalmi önreflexió felélénküléséhez és ahhoz, hogy élettereink autonóm módon tisztábbak és a természettel harmonikusabbak legyenek. *Kovács Nóra*, aki az európai versenyen Magyarországot képviselte egyébként egy Kolozsvár melletti kis faluból származik és a kolozsvári magyar János Zsigmond Unitárius Kollégium tanulója.

 A magyar delegációt *Ivánka Gábor*, magyar Ifjúsági Verseny bírálóbizottsági tag, MAFITUD elnök vezette.

2022. szeptember 19. dr. Pakucs János

Szervezőbizottság elnöke

Attachment: EUCYS_Magyar delegáció.jpg
Description: JPEG image  • [Fizinfo] Hatalmas siker a fiatalok Tudományos Európa Bajnokságán, sukosd, 09/30/2022

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page