Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Meghalt Mihály Katalin

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Meghalt Mihály Katalin


Chronological Thread 
  • From: sukosd <sukosd AT reak.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Meghalt Mihály Katalin
  • Date: Tue, 10 May 2022 11:00:45 +0200

Kedves Kollégák!

Szomorúan tájékoztatom a listát, hogy meghalt Dr. Mihály Katalin.  A BME VIK honlapján a 2007-ben aranydiplomát kapottak életrajzai között a következőket találjuk:

*Dr. Mihály Katalin Anna*

*fizika tudomány kandidátusa*

/1929-ben született Dunakeszin./

/Villamosmérnöki oklevelének száma: 294/1958./

1958-ban szerezte meg villamosmérnöki oklevelét a műszer és finommechanikai szakon. 1957-től 1991-ben történt nyugdíjazásáig a BME Atomfizika tanszék oktatója volt. Oktatóként az akkor induló atomfizika oktatását és a Budapesti Műszaki Egyetemen az első nukleáris szakmérnöki tanfolyam megszervezését végezte. Feladata volt az elméleti és gyakorlati oktatás, jegyzetírás, gyakorlatok kidolgozása. 1966-tól az újonnan létesítendő Egyetemi Atomreaktor mellett működő tanácsadó bizottság titkára volt. 1970-ben 2 éves kiküldetésben a Moszkvai Energetikai Egyetem Atomerőművek Tanszékén reaktorfizikai, dozimetriai oktatási anyagok feldolgozásával foglalkozott. 1972-ben reaktorfizikai témában külföldi aspirantúrát nyert el. Kandidátusi disszertációját 1980-ban védte meg. 1973-1978 között szakértői tevékenységet folytatott az akkori KGST Kutatóreaktorok tudományos-műszaki tanács munkájában. 1976-ban nemzetközi szakértői értekezletet szervezett meg a BME-n, reaktorok oktatási célú felhasználása témában. 1980-1985 között a KLTE Kísérleti Fizika Intézet és az Obnyinszki Fizikai Energetikai Intézet közötti tudományos együttműködési szerződés keretében nukleáris adatok analízise témában kutatómunkát folytatott. A Bécsi Atomenergia Ügynökségnél szakértőként dolgozott. 1985-1990 között a Dubnai Egyesített Atomkutató Intézet Neutronfizikai Laboratóriumában végzett kutatómunkát, eredményeit publikálta. 1996-tól az MTA köztestület tagja.

(Forrás: https://www.vik.bme.hu/egyeb/277.html )

A Fizinfo listájának idősebb tagjai biztosan őriznek közös emlékeket Dr. Mihály Katalinról, a fiatalabbak pedig talán azzal kapcsolatban találkoztak a nevével, hogy ő kezdeményezte és szerkesztette az ELFT által nemrégen kiadott "Hazalátogatott Wigner Jenő" című könyvet; tárgyalt a könyvben lévő cikkek szerzőivel, fáradhatatlanul gyűjtötte a dokumentumokat és fényképeket.

Nyugodj békében, Kati!


Üdvözlettel,
Sükösd Csaba.


  • [Fizinfo] Meghalt Mihály Katalin, sukosd, 05/10/2022

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page