Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Szomorú hír

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Szomorú hír


Chronological Thread 
  • From: Härtlein Károly <hartlein AT eik.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Szomorú hír
  • Date: Fri, 25 Mar 2022 01:00:24 +0100

*Szomorú szívvel írom e sorokat, ma elhunyt Bigus Imre.

*Elvesztettünk egy kiváló kollégát, aki a fizika tanításának kiváló mestere volt. 2011-ben Ericsson díjat kapott. Tóth Tamás az iskolájának igazgatója ez alkalomból így írt róla:

Bigus Imre 1947. január 9-én született Tornabarakonyban. Szülőfaluja általános iskolájának elvégzése, az ózdi József Attila Gimnázium és Szakközépiskolában megszerzett érettségi bizonyítvány után a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) Természettudományi Karán folytatott tanulmányait követően, 1970-ben matematika-fizika szakos középiskolai tanári oklevelet kapott.
1970-1990 között a sárospataki Rákóczi Gimnáziumban, 1990-1993 között a sárospataki Református Kollégium Gimnáziumában és 1993-2007 között, vagyis nyugállományba vonulásáig, a sárospataki Árpád Vezér Gimnázium ás Kollégiumban tanított.
Megszerzett tudásának kiegészítése, új (pl. számítógépes) ismeretek megszerzése érdekében több alkalommal részt vett a KLTE Pedagógus Intenzív Továbbképzésein. Több pályázatot nyert, cikkei jelentek meg szakmai folyóiratokban. Az Általános és Középiskolai Tanári Ankét és Eszközbemutatókon megtartott kiállításai, műhelyfoglalkozásai mindig nagy sikert arattak, háromszor I., kétszer II. díjat kapott.
Az iskolákban kifejtett szaktanári és osztályfőnöki munkáját, munkaközösség-vezetőként végzett mértékadó, és az Arany János Tehetséggondozó Programban kifejtett irányító tevékenységét mindenki elfogadta, követésre és elismerésre tartotta.
Óráin logikus és a problémákat meglátó gondolkodásra irányítja tanítványai figyelmét, felvillantja előttük a feladatok egyéniséget is tükröző megoldásainak fontosságát. Az iskolai foglalkozásokat irányító tevékenysége maradó emléket ad tanítványainak, mivel a természet titkait nem árulja el, arra a hallgatóságot csupán kíváncsivá teszi sajátos pedagógiai fogásaival. Nagyon sok időt és energiát áldozott az egyetemi - főiskolai felvételi vizsgákra felkészítő óráira; azok nehézségükről és sikerességükről váltak elismertté. Tehetségfelismerő és tehetségápoló munkájának köszönhető, hogy több tanítványa a legrangosabb tanulmányi versenyeken is megállta helyét, dicsőséget szerezve magának és iskolájának.
A modern szemléltető oktatás híve. Ennek érdekében mindent elkövet, hogy az elméletet közel vigye a tanítványaihoz a szemléltetés számos lehetőségének felhasználásával. A hagyomány és a korszerűség szervesen illeszkednek egymáshoz oktatási tevékenységében. A kiemelkedő tanárok és kutatók alakjainak megőrzése érdekében régi kísérleti eszközöket tesz újra működőképessé, emlékhelyeket alakít ki, és kiállításokat rendez.
Személyében egy sajátos fizikaverseny létrehozóját is tisztelhetjük. 1995-ben iskolája és a határainkon túli testvériskolák diákjai számára fizikai becslési versenyt szervezett. Ez a Verseny nem csupán országunkban széles körben elterjedt feladatmegoldó készséget méri, hanem - a határainkon túl már hosszabb ideje ismert módon - a játékok és a gyakorlati tapasztalatokkal szerzett információkat állítja párhuzamba az elméleti ismeretekkel. 2010-ben a 15. verseny alkalmából ő fogalmazta meg a feladatokat és állította össze a szükséges eszközöket.

Sikeres életpályáján számos elismerésben volt része:

1980-ban Miniszteri Dicséret;
1986-ban Kiváló Munkáért;
1995-ben Sárospatak Város Önkormányzatától Elismerő Oklevél;
1997-ben Sárospatak Város Önkormányzatától Comenius Emlékérem;
1997-ben Ferenczi György Díj;
2010-ben Arany Katedra Díj.
2011-ben Mikola Díj.

Ez alkalommal készült róla film:

https://youtu.be/X37HBv3Tzr0

Emlékét szívünkben őrizzük!

Härtlein Károly


  • [Fizinfo] Szomorú hír, Härtlein Károly, 03/25/2022

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page