fizinfo AT lists.kfki.hu
Subject: ELFT HÍRADÓ
List archive
- From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
- To: fizinfo AT lists.kfki.hu
- Subject: [Fizinfo] A gyenge sörök hol készülnek? - Elek János előadása
- Date: Thu, 18 Feb 2021 02:21:11 +0100
- Authentication-results: smtp2.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu
- Mail-reply-to: level AT tepi.hu
http://www.galileowebcast.hu
Következő élő közvetítésünk február 18-án, csütörtökön 17 órától:
Elek János: A gyenge sörök hol készülnek? - avagy a láger sörpiac pillanatfelvétele közeli infravörös spektroszkópiával
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)
Különböző szeszesitalok többváltozós elemzésen alapuló földrajzi eredet szerinti csoportosítását vagy minőség-ellenőrzését több szerző publikálta. A most bemutatott munka célja a hazai ipari léptékű sörgyárak láger sör termékpalettájának összehasonlító elemzése volt. Első megközelítésben, mindenféle előzetes információ felhasználása nélkül azt vizsgáltuk, hogy pusztán a NIR spektrumok alapján megfigyelhető-e bármilyen spontán mintaképződés - csoportosulás - az adathalmaz elemei, azaz a sörök közt. Azt vártuk, hogy a sörminták fajta szerint csoportosulnak, de választ szerettünk volna kapni arra kérdésre is, hogy gyártók szerint csoportosíthatóak-e a termékek. És itt jött egy nem várt eredmény... A fenti kérdést tovább boncolva érdekes volt annak vizsgálata is, hogy a hazai sörök - teljesen szubjektív, általunk történő kóstolásos érzékszervi osztályozását alapul véve - inkább gyártó, vagy minőség szerint mutatnak spektrális hasonlóságot. (Az előadó Dr. Elek János vegyész, analitikus, a Science Port Tudományos Tanácsadó Kft. ügyvezetője.)
A kísérletezési részben: Róka András!
Attachment:
live_20210218.jpg
Description: JPEG image
- [Fizinfo] A gyenge sörök hol készülnek? - Elek János előadása, Tepliczky István, 02/18/2021
Archive powered by MHonArc 2.6.19+.