Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Emlékeztető: BNC Karanténbeszámoló #4 - ma

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Emlékeztető: BNC Karanténbeszámoló #4 - ma


Chronological Thread 
  • From: László Bottyán <bottyan.laszlo AT wigner.hu>
  • To: KFKI Kampusz Intezetei <intezetek AT mail.kfki.hu>, Fizinfo <fizinfo AT lists.kfki.hu>
  • Subject: [Fizinfo] Emlékeztető: BNC Karanténbeszámoló #4 - ma
  • Date: Wed, 27 Jan 2021 08:08:03 +0100 (CET)
  • Authentication-results: smtp1.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) reason="pass (just generated, assumed good)" header.d=wigner.hu

Tisztelt Kollégák,

Emlékeztetőül küldöm a meghívót a Budapesti Neutronközpont

"Karenténbeszámoló" előadássorozatának következő on-line eseményére:

Szilágyi Veronika: "Elsődleges kerámiaformálási technikák azonosítása
neutron- és röntgentomográfiával"

Időpont: Ma, 2021. január 27. 14:00
Kapcsolódási link (ami 13:30-tól él):

https://us02web.zoom.us/j/89357230887?pwd=a1dkSnNVVEhtTzJlSWdkRy96OGhNQT09

vagy Zoom meeting ID: 893 5723 0887 Password: 565497

Bottyán László
BNC szemináriumfelelős


Kivonat

A kerámiából készült tárgyak a régészeti feltárásokon előkerült leletek leggyakoribb típusa. Részletes régészeti feldolgozásuk nemcsak az edény formai és funkcionális tipológiai, valamint kronológiai besorolását foglalja magába, hanem az edénykészítés technológiájának megismerését is. A kerámiaművesség megismerésével adatok nyerhetők egy adott korszak vagy kultúra technológiai szokásaira, illetve társadalmi, gazdasági kapcsolataira, hozzájárulva a régészeti kontextus értelmezéséhez.

Az edényformálási technika meghatározása során napjainkig a legelterjedtebb módszer az edények felszínén és törési felületén megfigyelhető jelenségekre alapozott régészeti kerámiavizsgálat.

Munkánk fő célja két kiválasztott elsődleges edényformálási technika elkülönítése nagyműszerre alapozott 3D képalkotás objektív statisztikai kiértékelésével.

Vizsgálatainkat a történeti edényformálási technikákban jártas fazekas által, a hagyományos technikák alkalmazásával készített edények kísérleti mintáin, 3D (neutron- és röntgen)tomogrammokat készítettünk az (EK – RAD és az SZTE μXCT berendezésén).

Elkészítettük az egyes edénytípusok 3D szöveti rekonstrukcióját, amely alapján statisztikai módszerekkel az adott elsődleges edényformálási technikára jellemző arányszámokat, illetve orientációs mintázatokat határoztunk meg.

A 3D-s adathalmazokból származó megfelelő 2D-s metszetek szöveti orientációvizsgálatával a vizsgált edényformálási technikák megbízhatóan elkülöníthetők voltak.

Eredményeinket összevetettük a hagyományos, roncsolásos mintavétellel járó mikroszkópos szöveti vizsgálatokkal, és azokkal jó egyezést tapasztaltunk, igazolva a vizsgálati módszerek közötti átjárhatóságot.


  • [Fizinfo] Emlékeztető: BNC Karanténbeszámoló #4 - ma, László Bottyán, 01/27/2021

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page