Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Emberek és csillagképek - Gesztesi Albert csillagász előadása

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Emberek és csillagképek - Gesztesi Albert csillagász előadása


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu, leonidak AT mcse.hu
  • Subject: [Fizinfo] Emberek és csillagképek - Gesztesi Albert csillagász előadása
  • Date: Tue, 29 Sep 2020 15:11:06 +0200
  • Authentication-results: smtp2.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu
  • Mail-reply-to: level AT tepi.hu

http://www.galileowebcast.hu
Élő közvetítésünk szeptember 29-én, kedden 18 órától:
Gesztesi Albert csillagász (a TIT Budapesti Planetárium volt munkatársa):
Emberek és csillagképek
(Hajmási József előadássorozat, Székesfehérvár)

Nincs olyan ember, akit soha nem kápráztatott el az éjszakai csillagos égbolt látványa. Ám napjainkban a nagyvárosban lakók aligha látják a csillagokat. A közvilágítás, a reklámok fénye elvakít minket, az égbolt halványan pislákoló csillagai láthatatlanok maradnak. Régen nem így volt. Alig több mint száz évet visszautazva azt tapasztalnánk, hogy a falvacskák, városkák utcái még sötétbe burkolóztak éjszakánként. Legfeljebb a házak kis ablakaiból kiszűrődő lámpafény mutatott utat a hazafelé botorkálónak. Eleink életéhez hozzá tartozott a csillagos égbolt varázsa, azt is mondhatnám, közvetlen kapcsolatban álltak vele. A csillagok mutatták az irányt az éjszakai vándornak, a tengeren hajózóknak, a messzi tájakra utazóknak. Ismerték a csillagok járását, az égboltról olvasták le az idő múlását. A mai, városban élő emberek már elveszítették ezt az ősi kapcsolatot az égbolttal, ennyivel szegényebbek lettek.

Egy tökéletesen derült, holdtalan éjszakán a jó szemű ember kb. 2500 csillagot láthat az égbolton. De hogyan lehetne összeszámolni őket? A leghalványabbaktól a legfényesebbig óriási össze-visszaságban töltik be az eget. Valamiképp rendet kellene teremteni közöttük! Meg is tették már régen az elődeink.

A régi korok embereinek játékos képzelete a nagyjából egy területen látszó fényesebb, vagy halványabb csillagokból különféle alakokat formált, megkönnyítve ezzel az égbolton való tájékozódást. Idővel mondabeli hősök, mitológiai alakok, állatok és használati eszközök égbe képzelt alakjai borították el a csillagos eget. A ma használatos latin csillagképnevek hátterében a görög mitológia szereplői húzódnak meg, a fényes csillagok egyedi nevei pedig arab eredetűek. Néhány esetben a mezopotámiai kultúrákig vezethetők vissza az elnevezések. Ám a történelem során szinte minden nép kialakította a saját mondavilágának megfelelő csillagképeket.

Ez az előadás a csillagkép ábrázolások történetét próbálja bemutatni egészen az ősember barlangrajzaitól napjainkig.

Attachment: live_20200929.jpg
Description: JPEG image  • [Fizinfo] Emberek és csillagképek - Gesztesi Albert csillagász előadása, Tepliczky István, 09/29/2020

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page