Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Csillagászati és tudománytörténeti előadások - április 16-19. (GW)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Csillagászati és tudománytörténeti előadások - április 16-19. (GW)


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: leonidak AT mcse.hu, fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Csillagászati és tudománytörténeti előadások - április 16-19. (GW)
  • Date: Thu, 16 Apr 2020 15:32:28 +0200
  • Authentication-results: smtp2.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu
  • Mail-reply-to: level AT tepi.hu


Olyan nagyszerű csillagászati témákat találtunk gyűjteményünkben, amely a fészbukos csatornánkon még nem hangzottak el - pedig kár lenne a feledés homályába merülniük. A közös vezérfonal, hogy a TIT Uránia Csillagvizsgáló termeit - amikor még működött - jeles tudósokról nevezték el, és a nevek ürügyén az ehhez kapcsolódó témákból szerveződött egy színes előadássorozat (2017 tavaszán). A tervezett sugárzási rend alább, kiemelve, hogy utána hamarosan ismét élő előadások következnek, nem is kevés! http://www.galileowebcast.hu

- Április 16-án (csütörtökön) 20 órától: Dr. Gazda István tudománytörténész - Reneszánsz csillagászat, reneszánsz tudomány

- Április 17-én (pénteken) 20 órától: Dr. Kiss László asztrofizikus - Asztrofizika 100 évvel Konkoly után

- Április 18-án (szombaton) 20 órától: Dr. Kovács József csillagász - Az asztrofotózás hőskora

- Április 19-én (vasárnap) 20 órától: Dr. Szabados László - Távolságmérés a csillagászatban


----------------------

Dr. Gazda István tudománytörténész:
Reneszánsz csillagászat, reneszánsz tudomány

Európában a XV. század (reneszánsz kor) előtt a csillagászati ismereteket a katolikus egyház ideológiája határozta meg. A reneszánsz idején azonban fokozatosan újra "felfedezték" az ókori gondolkodók és természettudósok (főként Arisztotelész) munkáit, és ez új ismeretek megszerzésére irányuló törekvéseket indított el. (Regiomontanusra emlékezve)

----------------------

Dr. Kiss László asztrofizikus:
Asztrofizika 100 évvel Konkoly után

Az asztrofizika a fizika és a csillagászat része, mely a csillagok fizikájával foglalkozik, beleértve felépítésüket és fejlődésüket. Vizsgálja a csillagok fizikai tulajdonságait (állapothatározóit), ami alapján modelleket állít fel a belsejükben végbemenő fizikai folyamatokra, például energiatermelésükre. (Konkoly Thege Miklósra emlékezve)

----------------------

Dr. Kovács József csillagász:
Az asztrofotózás hőskora

A fényképészet az 1800-as évek vége felé jutott el arra a technikai színvonalra, hogy az égitestek is megörökíthetővé váljanak. (A korábbi nyersanyagok ugyanis nem voltak kellő érzékenységűek a halvány célpontokhoz.) Nem kellett sok idő, hogy az asztrofotózás a hazai csillagvizsgálókban, Ógyallán és Herényben is a tudomány szolgálatába álljon. 1886-ban Gothard Jenő felvételt készített a Lyra gyűrűs-köd központi csillagáról. Ezzel beírta magát a természettudomány történetébe. (Gothard Jenőre emlékezve)

----------------------

Dr. Szabados László:
Távolságmérés a csillagászatban

A csillagok távolságának meghatározása hosszú időn keresztül nehéz feladatnak bizonyult. A trigonometrikus jellegű meghatározási mód, amelyet még Friedrich W. Bessel (1784-1846) német csillagász fejlesztett ki 1838-ban, csak kb. 300 fényév távolságig volt használható. 1912-ben Henrietta S. Leavitt (1868-1921) amerikai csillagásznő felfedezte, hogy bizonyos változó fényességű csillagok abszolút fényességei és fényváltoztatási periódusai között összefüggés van. Ebből a felfedezésből új távolságmérő eljárást lehetett kidolgozni, amelynek segítségével az 1910-es években feltérképezték az egész Tejútrendszert. Egy forradalmian új távolság meghatározó elmélet alapjait rakta le Edwin Hubble(1889-1953) amerikai csillagász 1924-ben, amikor - még az előző módszerrel - kimutatta, hogy az Androméda-köd Tejútrendszeren kívüli objektum. (Hell Miksára emlékezve)

----------------------




  • [Fizinfo] Csillagászati és tudománytörténeti előadások - április 16-19. (GW), Tepliczky István, 04/16/2020

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page