Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] központi laborok működési rendje járvány idején

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] központi laborok működési rendje járvány idején


Chronological Thread 
  • From: VARGA Gabor <vargabagoj AT gmail.com>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] központi laborok működési rendje járvány idején
  • Date: Fri, 10 Apr 2020 17:17:33 +0200
  • Authentication-results: smtp2.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (2048-bit key) header.d=gmail.com

kedves Lista-tagok

számos társunk dolgozik olyan laboratóriumban, melynek készülékeit több személy használja, mint a házigazda csapat tagja vagy mint vizsgálatokban résztvevő megbízó, külsős műszer-kezelő. ez a közzététel a közös munka során SARS-CoV-2 vírussal vagy hasonló kórokozóval való találkozásnak fokozottan kitett kollégákhoz szól.

egyes laborok a járvány idején sem állhatnak le. az együttműködés kényszere miatt a társas távolságtartás szabályai csak részben alkalmazhatók. az MMT (Magyar Mikroszkópos Társulat) levelezőlistáján KOKI-s központi laborvezető ismertette német kollégák erre a helyzetre kidolgozott, a távoltatás lehetetlenségét fokozott higiéniával kompenzáló ajánlását. levélváltás és több "szem" által elfogadott szabad fordítás alakult ki, melyet itt szíves használatotokra "importálok".
*csatoltan*: *2020-elooevigyaazatossaag_koezoes_laborokban-hu.pdf* (van docx is, angol-magyar docx változat is, kérhetitek.)
https://www.gerbi-gmb.de/sites/default/files/2020-03/Recommendations_SARS-CoV-2_GerBI-GMB_2020-03-18.pdf
    https://www.gerbi-gmb.de/Corona - ajánlók, körülmények, további világháló-kapocs

a higiéniai intézkedések vitatása közben jött az MKE közzététele <https://www.facebook.com/mkeface/posts/2117748128371825> a CompoundChem "víruspusztítás <https://www.compoundchem.com/2020/03/31/destroy-coronavirus/>" plakátjáról, azt is jól feldolgozott, megbízható információnak tekintette az MMT levelezőlista népe, az SzBK egyik kitűnő munkatársának köszönhetően erről is fordítás készült <https://www.facebook.com/roybatty.runner/posts/2576459422635564>.
*csatoltan*: *Koronaviirus_megsemmisiiteese_PLAKAAT.png*
    (a plakát esetében a magánjellegű közzététel háttere, hogy az emailben megkeresett szerző, aki "no derivatives" korlátozással adta közre művét, egyelőre nem válaszolt a korlátozás feloldását javasoló emailre.)

a napokban baráti jelzés nyomán figyeltem fel egy tudóscsoport "kisokosára" - szerintem nem is kicsit okos. ennek átgondolt rendszere a központi laborok speciális esetének mintegy befoglaló koordináta-rendszere lehet. ismerőseimnek ezzel adtam tovább: a hiányos és téves tájékoztatás nagyon gyors volt, túlságosan is gyors. az alapossághoz, pontossághoz sok munkaidő és tudás kell. eljött ennek is az ideje, ezennel osztom. becsülöm a koronavirus.gov.hu-t, ez a portál a mellett is használható, annál kevésbé rajzos-videós. a bemutatott ismeretkör tudtommal szélesebb. nagyon alkalmas azoknak, akik türelmesen olvasnak, és a forrásoknak is utána szoktak járni. ez a lapcsalád több, mint "kis"okos - jó egészséget hozzá!
*https://koronavirus-kisokos.eu/
*
levelem lényege, a három megnéznivaló *magva "fett" betűvel*. a valós tisztelet köreit nem sajnálom sem tőletek, sem az előzmények jeles résztvevőitől.

a jelen levélírásra az is ösztönzött, hogy koronavírus-járvány témában már "futottunk köröket" Márk Géza <https://mailman.kfki.hu/sympa/arc/fizinfo/2020-03/msg00069.html> és Keszthelyi Sándor <https://mailman.kfki.hu/sympa/arc/fizinfo/2020-03/msg00078.html> kezdeményezéseivel (utóbbinál Lőrincz András járulékát idézem). köszönet ezekért. az MMT-nél személyesen tapasztaltam; a látszathoz - a néhány hozzászólóhoz - képest összemérhetetlenül :-) szélesebb a figyelmesen olvasó, utánjáró és helyeslő közönség. ebben bízom itt is.

végezetül: központi laborokra is az a GerBi-GMB kollektíva tanácsa a vírus-terjedés agresszív szakaszában, hogy lehetőleg álljunk le, zárjuk be a labort. a reménybeli széleskörű vakcinálásig szerintem is ez a teendő.

érdekes munkákat, jó egészséget, szép tavaszünnepet! tisztelettel
Varga "bagoj" Gábor
    (beszélgetésre számos ingyentelefonos lehetőség és ELTE-flottás mobilszám + otthoni drót)

Attachment: 2020-elooevigyaazatossaag_koezoes_laborokban-hu.pdf
Description: Adobe PDF document

Attachment: Koronaviirus_megsemmisiiteese_PLAKAAT.png
Description: PNG image



  • [Fizinfo] központi laborok működési rendje járvány idején, VARGA Gabor, 04/10/2020

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page