Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] A leggyakoribb ember által végzett kémiai reakció...

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] A leggyakoribb ember által végzett kémiai reakció...


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] A leggyakoribb ember által végzett kémiai reakció...
  • Date: Thu, 16 Jan 2020 15:00:45 +0100
  • Authentication-results: smtp1.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu
  • Mail-reply-to: level AT tepi.hu

http://www.galileowebcast.hu

Következő élő közvetítésünk január 16-án, csütörtökön 17 órától:
Keszei Ernő: A leggyakoribb ember által végzett kémiai reakció - a Maillard-ról elnevezett élelmiszerkémiai folyamat
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)

Minden természetes élelmiszerben, illetve azok nyersanyagában található valamilyen cukor, valamint aminosavak. A redukáló cukrok és aminosavak (akár fehérjében kötöttek, akár szabad állapotúak) között egy olyan reakció játszódik le, amelynek elkészített ételeink (és italaink egy részének) íz- és zamatanyagait, valamint színes anyagainak jó részét köszönhetjük. Ez a francia Maillard-ról elnevezett reakció az élő szervezetekben is lejátszódik, ahol különböző pigmentek (pl. a szem színét adók) keletkeznek annak eredményeként. Az élelmiszerek hosszabb tárolása közben kellemetlen melléktermékek képződhetnek, de hőkezelés hatására az említett íz-, zamat- és illatanyagok sokasága jön létre, aminek az ételek gasztronómiai élvezhetősége is köszönhető. A reakció ebből a szempontból fontos a tea, a kávé, a kakaó, a sör mellett a húsételek, a sült zöldségek és a péksütemények ízének kialakításában is. Mivel túlzott hőkezelés hatására bizonyos élelmiszerekben egészségre káros termék is keletkezhet, a Maillard-reakció ismerete egészségmegőrzési szempontból is fontos. Az előadás a Maillard-reakció részleteiről, valamint annak említett, igen széleskörű alkalmazásairól szól. (Az előadó Dr. Keszei Ernő fizikai kémikus, az ELTE egyetemi tanára, több egyetemi tankönyv szerzője, a Nemzeti Bologna Bizottság elnöke.)

Attachment: live_20200116.jpg
Description: JPEG image



  • [Fizinfo] A leggyakoribb ember által végzett kémiai reakció..., Tepliczky István, 01/16/2020

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page