Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] Pavlov kutyája?

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] Pavlov kutyája?


Chronological Thread 
  • From: sukosd <sukosd AT reak.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] Pavlov kutyája?
  • Date: Sun, 24 Nov 2019 11:14:25 +0100

Tisztelt Lista, Kedves Kollégák!

Szittyai István fizikatanár kollégánk hívta fel a figyelmemet a HírTV nov.23-i egyik tudósítására, amelynek a videó képét mellékelem. A felirat magáért beszél: "Demonstráció a Bakonyi Atomerőmű előtt".  Bár a szövegből kiderül (helyesen), hogy fosszilis erőmű ellen tüntettek, de ez a felirat mégis elgondolkodtatott. Vajon, hogyan került az "atom" szó a feliratra?

Lehet, hogy a média (és egyes szervezetek) gyakran sulykolt atomellenes híreinek és kommentárjainak hatására valakinek a fejében pavlovi feltételes reflex alakult ki? "Ha tüntetés van erőmű ellen, akkor az csak atomerőmű lehet!" Összekapcsolódott az erőműellenes tüntetés fogalma az atomerőművel. Az illető személy megfelelő tárgyi tudása valószínűleg hiányzik. Nevezetesen az, hogy atomerőmű Magyarországon csak Pakson van. Azt már nem is merem feltételezni, hogy az a tárgyi tudás hiányzik, hogy Paks városa nem a Bakonyban van!  Vagy ha tudatosan meg is van a tárgyi tudás, a feltételes reflex olyan erős, hogy "felülírta"?

Lehet, hogy nem gondolom rosszul, hogy egy anyag több kézen is átmegy egy országos televíziónál, mielőtt adásba kerül. Megdöbbentő, hogy ez a baki senkinek sem szúrt szemet. Azaz itt nemcsak egyetlen ember tévedéséről lehet szó.

Mindenesetre ez iskolapéldája lehetne annak, hogy gyakran sulykolt médiainformációk hatására pavlovi feltételes (gondolati) reflexek alakulhatnak ki. Ezért nem lenne szabad egyszerűen csak vállat vonni, és nevetve legyinteni.

Egyébként maga a tudósítás megtalálható a HírTV honlapján is, a fenti videóval együtt:
https://hirtv.hu/ahirtvhirei/demonstracio-a-bakonyi-eromu-elott-2490782

Üdvözlettel,
Sükösd Csaba.

Attachment: BakonyiAtomeromu.jpg
Description: JPEG image




Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page