Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] ELTE "Alkímia ma" ajánló - du 5 órától élőben!

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] ELTE "Alkímia ma" ajánló - du 5 órától élőben!


Chronological Thread 
  • From: Tepliczky István <level AT tepi.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Subject: [Fizinfo] ELTE "Alkímia ma" ajánló - du 5 órától élőben!
  • Date: Thu, 14 Nov 2019 12:37:35 +0100
  • Authentication-results: smtp0.kfki.hu (amavisd-new); dkim=pass (1024-bit key) header.d=tepi.hu
  • Mail-reply-to: level AT tepi.hu

http://www.galileowebcast.hu/

Következő élő közvetítésünk november 14-én, csütörtökön 17 órától:
Róka András: Harminchat fokos lázban égünk
(ELTE "Alkímia ma" előadássorozat)

A vis vitalis elmélet bukása a szerves kémia gyorsuló fejlődéséhez vezetett, és a kémikusok nem foglalkoztak azzal, hogy valójában nem kaptak választ a csodára. Hiszen Wöhler az alkimisták általános módszerével, hevítéssel alakította át az ammónium-izocianátot, és sikerességét a karbamid hőstabilitásának köszönhette. Ezért a siker nem magyarázza meg az életerő máig csodálatra méltó lényegét: Miért és hogyan játszódhatnak le a szintézishez vezető kémiai reakciók testünk hőmérsékletén? Válaszként általában az enzimek katalitikus szerepét említik. Csakhogy az aktiválás csupán a reakció kezdete: az elektron-átrendeződést megelőző lépés, ami csak azt magyarázza meg, hogy miért tud egy reakció alacsonyabb hőmérsékleten is beindulni.

Nem ad azonban választ arra kérdésre, hogy az energia-nyereséggel járó reakciók esetében - konkrétan a biológiai energiatermelés során - hová lesz az az energia, ami a spontán lejátszódó reakciók esetében hőként jelenik meg. Ha ebből a szemszögből közelítjük meg az "életerőt", akkor triviálissá válik, hogy szervezetünkben - a technikai eszközök zömével szemben - nem a termikus kölcsönhatás a főszereplő. Hiszen csak annyi hő termelődik, amennyit a fiziológiás hőmérséklet, vagy szükség esetén a láz fenntartása igényel. Annak ellenére, hogy az élettani folyamatokban az össze kölcsönhatástípus megjelenik, a mitokondriumokban az elektromos kölcsönhatás válik a főszereplővé. Vagyis, mitokondriális szinten, elektromos szerkezetek vagyunk. A lényeg megértése talán lehetőséget biztosít a bioelektromos (transzport-) folyamatok részletgazdagabb értelmezéséhez.

(Az előadó Dr. Róka András, az ELTE elsősorban tudománynépszerűsítő előadásairól ismert egyetemi docense, vegyészek és kémiatanárok generációinak elkötelezett nevelője.)

Attachment: live_20191114.jpg
Description: JPEG image



  • [Fizinfo] ELTE "Alkímia ma" ajánló - du 5 órától élőben!, Tepliczky István, 11/14/2019

Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page