Skip to Content.
Sympa Menu

fizinfo - [Fizinfo] KÖSZÖNET! Eötvös Loránd és Erdős Pál győzött! :-)

fizinfo AT lists.kfki.hu

Subject: ELFT HÍRADÓ

List archive

[Fizinfo] KÖSZÖNET! Eötvös Loránd és Erdős Pál győzött! :-)


Chronological Thread 
  • From: sukosd <sukosd AT reak.bme.hu>
  • To: fizinfo AT lists.kfki.hu
  • Cc: Szarka László <szarka.laszlo AT csfk.mta.hu>
  • Subject: [Fizinfo] KÖSZÖNET! Eötvös Loránd és Erdős Pál győzött! :-)
  • Date: Wed, 4 Sep 2019 17:29:25 +0200

Kedves Kollégák, Tisztelt Lista!

*Eötvös Loránd és Erdős Pál győzött*

Nyáron közel négyezren szavaztak az önkormányzat honlapján arról, kinek a nevét viselje az egykori Hotel Olimpia helyén létesülő park, valamint az Eötvös út felső szakaszának kiváltására építendő, a Távcső utcával párhuzamos új út. A hegyvidékiek javaslataiból kiválasztott három-három név közül Eötvös Loránd és Erdős Pál lett a befutó: előbbire a park elnevezése kapcsán 2392-en, utóbbira az új út nevét illetően 1766-an voksoltak.

Eötvös Loránd (1848–1919) fizikus, politikus, akadémikus, egyetemi tanár és hegymászó, a Svábhegy szülöttje 1889–1905-ig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, 1894–95-ig Magyarország kultuszminisztere volt. Erdős Pál (1913–1996) a huszadik század egyik legkiemelkedőbb matematikusa, a „matematika Mozartja”, aki kutatásaiért 1983-ban megkapta a matematikai Nobel-díjak egyikeként emlegetett Wolf-díjat.

*Arról, hogy az Eötvös Loránd park és az Erdős Pál út hivatalosan is elismert közterületnevekké váljanak, a fővárosi közgyűlésnek kell döntést hoznia,* a fővároshoz pedig a XII. kerületi képviselő-testületnek kell előterjesztenie ez irányú kérelmét. A helyi képviselő-testület várhatóan az önkormányzati választásokat követően, a novemberi alakuló ülésén kezdeményezi a hegyvidékiek által megszavazott új elnevezések hivatalossá tételét.

Forrás:https://www.hegyvidekujsag.hu/kozelet/uj-park-szuletik-egykori <https://www.hegyvidekujsag.hu/kozelet/uj-park-szuletik-egykori>

*Nagyon köszönjük azoknak, akik szavazataikkal hozzájárultak, hogy egy budapesti **közterület **is viselje Eötvös Loránd nevét! *

Üdvözlettel,
Sükösd Csaba.






Archive powered by MHonArc 2.6.19+.

Top of Page